Principalul coordonator tehnic al programului Start-up Nation, prin care statul spune ca ofera ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de lei unor firme noi, a declarat, vineri, la Bucuresti, ca la inceptul anului viitor, in cadrul Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, se va decide daca va mai fi sau nu organizata si editia 2018 a acestui program. De asemenea, un alt oficial al programului sustine favorizarea la punctaj a aplicantilor care vor veni cu bani de acasa pentru investitia din program, daca se va organiza si in 2018.
Adrian Panait, directorul Directiei de Antreprenoriat si Programe pentru IMM, din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, cel care coordoneaza la nivel tehnic toate programele nationale de sprijin pentru firmele mici si mijlocii, a explicat, intr-o conferinta de specialitate, ca, pentru organizarea si in anul 2018 a programului Start-up Nation va fi nevoie de o decizie favorbila in Comitetul consultativ pentru IMM-uri, la inceputul anului 2018, for din care fac parte sefii din minister, dar si consultanti, beneficiari si organizatii non-guvernamentale implicate in antreprenoriat.
”O sa incepem cu un comitet consultativ pentru dezvoltarea IMM, acolo analizam nu numai programele ce vor fi derulate, poate si imbunatatirile care trebuie aduse, poate si programe noi. E putin cam devreme sa discutam acum. Dar la inceputul anului viitor vom lua impreuna o decizie, mergem sau nu cu acest program si in 2018 si in ce forma vom merge” – a spus Panait.
Legea de aprobare a Ordonantei de urgenta 10/2017, prin care sa instituit programul prevede ca ”Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat implementeaza in perioada 2017-2020 Programul pentru stimularea infiinţarii de intreprinderi mici şi mijlocii, denumit in continuare Programul «Start-up Nation – Romania»”.
Legea mai prevede ca Schema de ajutor de minimis pentru Start-up Nation ”se elaboreaza şi se aproba prin ordin al ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat”.
Tot in lege se stipuleaza ca ”sumele necesare implementarii Programului «Start-up Nation – Romania» se asigura anual de la bugetul de stat cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate cu aceasta destinaţie in bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi/sau din fonduri externe”.
Chestionat de StartupCafe.ro, Adrian Panait a explicat ca Legea Startup Nation stipuleaza practic ca ministrul pentru Mediul de Afaceri (Ilan Laufer in prezent) aproba prin ordin schema de minimis, dar aceasta nu inseamna ca este obligatoriu sa se faca o astfel de schema de minimis si sa se organizeze programul si in 2018.
De asemenea, el a mai explicat ca Legea 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii arata ca reprezentanti ministerului si cei ai mediului de afaceri stabilesc in Comitetul consultativ programele pe anul respectiv.
In schimb, liderii politici de la Putere au subliniat in mai multe rânduri ca programul Start-up Nation se va face anual pâna in 2020. si ministrul Laufer a dat asigurari, anterior, ca se va organiza si in anul 2018.
Sursa: Startupnation