POIM: Ghidul Solicitantului OS 5.1 “Reducerea efectelor si a pagubelor asupra populatiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbarile climatice, in principal de inundatii si eroziune costiera”

ghid-consultare.jpg

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, publica in consultare versiunea revizuita a Ghidului Solicitantului aferent Obiectivului Specific 5.1. “Reducerea efectelor si a pagubelor asupra populatiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbarile climatice, in principal de inundatii si eroziune costiera”.

Status: Lansat
Depunere: 30.06.2019
Buget:  6.700.000 euro.

Obiectiv specific

Reducerea efectelor si a pagubelor asupra populatiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbarile climatice, in principal de inundatii si eroziune costiera vizeaza promovarea actiunilor orientate spre prevenirea principalelor riscuri accentuate de manifestarile schimbarilor climatice, indeosebi inundatii si eroziune costiera, in vederea evitarii pagubelor economice si de vieti omenesti, precum si a conformarii cu cerintele directivelor din sector. Totodata, contribuie la indeplinirea cerintelor Directivei 2007/60/CE privind evaluarea si gestionarea riscurilor de inundatii, transpuse si in Strategia Nationala a Romaniei privind Schimbarile Climatice 2013-2020.

Actiuni sprijinite

Prin proiectele promovate in cadrul acestui obiectiv specific care vizeaza prevenirea si reducerea consecintelor inundatiilor, precum si reducerea efectelor negative ale unor fenomene determinate de schimbarile climatice, cum ar fi eroziunea costiera, urmarindu-se obtinerea urmatoarelor rezultate:

 • Reducerea daunelor economice cauzate de producerea riscurilor accentuate de schimbarile climatice, in principal a celor provocate de inundatii si eroziune costiera;
 • Atenuarea impactului efectelor negative generate de schimbarile climatice;
 • Sprijinirea investitiilor pentru adaptarea la schimbarile climatice.

Solicitanti eligibili

Solicitantii eligibili in cadrul OS 5.1 sunt:

 • Ministerul Apelor si Padurilor, ca institutie desemnata sa implementeze si sa monitorizeze Planurile de Management al Riscului la Inundatii (PMRI), in parteneriat cu structurile specializate sa implementeze masurile specifice din cadrul PMRI (ex. Administratia Nationala “Apele Romane” si administratiile bazinale subordonate; Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, Agentia Nationala de imbunatatiri Funciare etc.);
 • Ministerul Apelor si Padurilor in parteneriat cu ONG-urile si alte structuri cu specializare in domeniul ecologiei, care pot sa asigure expertiza necesara pentru implementarea masurilor de tip non-structural.
 • Administratia Nationala de Meteorologie;
 • Administratia Nationala “Apele Romane” pentru actiuni de tip B.

Grupul tinta principal este reprezentat de populatia din centrele urbane si rurale, la nivel national, care sunt expuse riscurilor generate de schimbarile climatice.

Proiecte de investitii

 • Utilizarea infrastructurii verzi pentru prevenirea inundatiilor prin preluarea solutiilor oferite de ecosisteme naturale pentru gestionarea riscurilor generate de cresterea incidentei evenimentelor extreme
 • Modernizarea infrastructurii de monitorizare si avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe in vederea asigurarii protectiei vietii si a bunurilor materiale
 • Masuri care asigura eficacitatea interventiilor de prevenire a inundatiilor
 • Realizarea de masuri structurale de protectie impotriva riscului la inundatii, acolo unde infrastructura verde nu este suficienta, prin construirea ori reabilitarea infrastructurii de reducere a impactului unor fenomene meteorologice extreme.

Depunere

Apelul de proiecte lansat prin prezentul ghid este apel de proiecte pe baza de lista de proiecte preidentificate.
Data lansare apel proiecte: 11.12.2017
Solicitarile se vor primi in perioada 11.12.2017 – 30.06.2019.

Buget

Fondurile alocate pentru finantarea proiectelor din OS 5.1 in cadrul prezentui apel de proiecte acopera necesarul de finantare pentru proiectele fazate (alocarea UE si buget de stat), respectiv 6.700.000 euro.

Va rugam sa transmiteti propunerile dumneavoastra privind imbunatatirea documentelor mai sus mentionate, la adresa de e-mail: Aceasta adresa de email este protejata contra spambots. Trebuie sa activati JavaScript pentru a o vedea.,”>[email protected], pana la data de 06.11.2017.

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.