Masura 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole”

Măsura 221 se încadrează în Axa II – „Îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural” şi are ca obiectiv general îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire.

Această măsura vizează îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenului prin împădurire. Măsura este destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea, sau, după caz, creşterea biodiversităţii.

Obiectivul specific

Creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie a apei, solurilor, a pădurilor cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali şi antropici dăunători, precum şi de asigurare a funcţiilor recreative, pe baza rolului multifuncţional al acesteia.

Obiectivul operaţional

Extinderea suprafeţei ocupate de păduri prin sprijinirea lucrărilor de împădurire şi întreţinere a plantaţiilor.

Pădurile înfiinţate prin această măsură sunt menite să protejeze componentele de mediu pe baza rolului multifuncţional pe care îl au.

Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile prin măsura 221

1. după statutul juridic:
– Persoanele fizice1
– Persoanele juridice; (inclusiv persoane fizice autorizate);
– Grupurile sau asociaţiile de persoane fizice sau juridice;
– Autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol, numai pentru compensarea costurilor legate de înfiinţarea plantaţiilor forestiere şi pentru cheltuielile aferente întocmirii proiectului de împădurire.

2. După activitatea desfăşurată:
– Fermieri
– Alţi deţinători de teren agricol

Tipurile de plati aferente masurii 221 sunt urmatoarele:

1. O prima pentru lucrarile de infiintare a plantatiilor forestiere, in functie de zona geografica in care se efectueaza impadurirea;

2. O prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de 5 ani, (incepand cu anul infiintarii plantatiei), variabila in functie de zona geografica in care s-a facut impadurirea si de anul de intretinere;

3. O prima compensatorie anuala pe ha, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, fixa pentru o perioada de 15 ani (incepand cu anul infiintarii plantatiei) dar variabila in functie de clasificarea beneficiarilor ca fermieri sau alti detinatori de terenuri agricole.

Alocarea financiară

Contributia publica (comunitara si nationala) aferenta Masurii 221 este de 229.341.338 euro.

Data limita:

Termenul limită de depunere pentru această sesiune de cereri de proiecte este: 1 – 28 februarie 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top