Barbaria

Are loc o uniformizare in prostie, de jos in sus, care se impopotoneaza cu masca democratiei, smulgandu-l pe om lui insusi. Televizorul si telespectatorii nu fac decat sa-si transmita reciproc, fara cap si fara coada, “imaginea linistitoare a propriei mediocritati”.

Acum circa patruzeci de ani, Emil Cioran afirma, in stilu-i caracteristic, ca civilizatia actuala se afla in descompunere si ca omenirea va fi “salvata” din nou de… barbari. Parca preluind ideea, filosoful francez contemporan Michel Henry merge mai departe, in lucrarea Barbaria, aparuta la noi la Editura Institutul European, Iasi, 2008, in traducerea Irinei Scurtu, sustinand nu doar ca intram in “era barbariei”, dar ca ce urmeaza “nu s-a mai vazut vreodata”.

In sensul ca au mai disparut civilizatii, dar de fiecare data urma o alta, descriind chiar o anumita ciclicitate. Pe ruinele vechilor sanctuare se inaltau altele, mai marete sau mai rafinate, iar viata isi urma cursul.

De data aceasta, insa, s-ar petrece cu totul altceva: aroganta stiinta bulverseaza fata pamantului, aneantizeaza omul insusi. Cunoasterea adusa de ea, presupusa ca fiind un lucru bun, merge insa mana in mina cu prabusirea tuturor celorlalte valori, prabusire care ne ameninta insasi existenta. “Deoarece viata insasi este afectata, toate valorile sale se clatina, nu doar estetica, ci si etica, sacrul – si odata cu ele posibilitatea de a trai fiecare zi” (p.6).

Criza culturii, despre care s-a vorbit atat, apare ca o consecinta a multiplicarii formelor cunoasterii care apartin stiintei si care aduc de fapt foarte multa incertitudine si foarte multa confuzie in toate sferele vietii sensibile, afective, spirituale, intelectuale sau cognitive. Valorile artei, eticii sau religiei sint nimicite pur si simplu. Deci, de fapt, sustine Henry, nu e vorba despre o criza a culturii, ci despre chiar distrugerea culturii.

Ruptura cu traditia este completa. Stiinta a produs hiperdezvoltarea unei hipercunoasteri inumane, ce are ca efect prabusirea intr-o iluzie. In civilizatiile anterioare, toti vectorii civilizationali urcau si coborau impreuna, fiind inseparabili, cunoasterea producea binele, binele producea frumosul, iar sacrul le umplea pe toate cu lumina. Acum, toate acestea s-au rupt, s-au separat, explozia stiintifica – “noua barbarie” le-a distrus, amenintind sa distruga si omul insusi, coplesit de ce i se intimpla. Fundamentul cultural, axiologic al umanitatii este inlaturat de catre slugile oarbe ale universului tehnicii, ale mass-mediei si ale politicii.

Existenta tehnicista si mediatica a invadat si universitatile, izgonind cultura adevarata, care se refugiaza in “clandestinitatea unui underground”, care insa ii schimba atat natura cit si menirea, odata cu cele ale societatii din care tocmai a fost exclusa.

Avem de-a face, deci, cu un soi de barbarie inca necunoscut, care instaleaza o societate lipsita de orice cultura, de care pare sa nu aiba nevoie in mod intolerabil, dar care subzista, hranindu-se cu tot felul de artefacte subculturale, de o banalitate sfidatoare si o imoralitate aroganta. Este vorba despre o iruptie a Raului, a unei vointe smintite, dar pe deplin inteligibile, a autodistrugerii.

Cultivand prestigiul rigorii si al obiectivitatii, epoca moderna a scos din joc subiectivitatea si sfarseste acum prin devastarea planetei, a naturii, cu mijloace perverse aservite tehnicii si unor interese pur mercantile. Asta in timp ce noile “stiinte umane” contribuie si ele, luate de val, la distrugerea propriului obiect de cercetare – a omului si a umanitatii sale.

Viata a fost indepartata dintre domeniile cunoasterii, subzistand sub forma nevoilor brute, materialiste si barbare. Cunoasterea nu se mai transmite prin intermediul formelor nobile ale culturii, ci se manifesta spontan, prin intermediul unor fenomene de “intropatie si imitare”.

Politicul vorbeste doar despre politic, mass-media despre mass-media, cartile sint scrise de cantareti, actrite, fotbalisti, oameni politici, aventurieri de tot felul, ce se remarca prin spiritul gregar pe care il cultiva cu insolenta. Ei sint noii clerici, ginditorii epocii noastre, mereu in actualitate, mereu prezentind ce e mai nou, mai “senzational” si mai gaunos, chiar daca neinsemnat si vulgar.

Gandirea este redusa la cateva clisee, limbajul devine tot mai onomatopeic, adresat unei mase amorfe care oricum nu stie nimic si nu are nimic de spus. Aceasta e o societate nu a asistatilor social, ci a “asistatilor mintal”.

Odata cu omnidezvoltarea acestei existente mediatice si a valorilor sale congelate, cultura adevarata, oricit a incercat sa i se opuna, este eliminata printr-o cenzura nemiloasa si inlocuita cu publicitate si filme de prost gust. Are loc astfel o uniformizare in prostie, de jos in sus, care se impopotoneaza cu masca democratiei, smulgandu-l pe om lui insusi. Televizorul si telespectatorii nu fac decat sa-si transmita reciproc, fara cap si fara coada, “imaginea linistitoare a propriei mediocritati”.

Cred ca Michel Henry are dreptate si trage (tarziu?) un binevenit semnal de alarma. E timpul sa ne punem intrebarile grave ale existentei: Mai putem fi salvati? Si cine ar mai putea-o face?

0 thoughts on “Barbaria”

 1. vasile spune:

  zilele trecute , prietenul meu bun de peste mari si tari ,ma conecteaza la o discutie purtata intre romanii traitori dincolo de granitele Romaniei care simt tot mai acut frustrarea cauzata de etichetarea in corpore a tuturor indiferent de statutul lor social si profesional de catre mass mediile locurilor in care traiesc si-si duc activitatea cu apelativul de “tzigani veniti din Tzigania=Romania”din cauza depasirii punctului critic la care a ajuns chipurile infractionalitatea produsa de unii conationali ai nostrii.
  Cei de pe afara reclama lipsa reactiei celor dinlauntrul tarii la un asa fenomen care cica ia tot mai multa amploare.
  Ironia e ca astia nu stiu sau au uitat ce creuzet lamentabil a devenit tarimul asta de aici de 2 decenii incoa mai abitir…

 2. Mihaila Raul spune:

  Ma uitam recent la TV si ce vad la publicitate? O groaza de oligofreni gen dan negru, capatos, tociu si palade (la eurobingo) + nae lazarescu si vasile muraru. Era Antena 1 si facea publicitate la propriile emisiuni. Eu inteleg rating-ul, dar cred ca TV-ul are si un rol formator. Enumerarea de mai sus ne arata cine sunt persoane publice si este foarte concludenta. Nu as putea sa fac treaba celor citati mai sus nici daca as fi platit cu un milion de Euro pe zi. la astia sa mai adaugam lichelele lui vanghelie. Aici am ajuns. dar asta nu inseamna ca tot asa vom continua. Imi place sa cred ca am atins pragul de jos si ca de acum ne ridicam. E ca la criza economica, numai ca e una morala.

 3. Perparim Demi spune:

  Tiberiu, ai dat intro tema grea, existentialista, discutata de multe ori, in diferite timpuri. Isus a fost un om bun si a promovat niste idei exelente pentru vremea respectiva. “Gresala” lui este ca a devenit pre notoriu, si de aceea a fost exploatat politic pina in ziua de azi. Acum omenirea a intrat intro faza a acceleratiei care imi aduce aminte de vartejul gaurilor negre, care inghit tot. O fi asta perspectiva ?
  Nu vom trai ca sa vedem ce va fi, dar putem sa dam cu presupuneri, depinde ce vedem!

 4. melania spune:

  Draga Tiberiu,

  Ca intotdeauna, dai cu tema de o megatona si noi, ceilalti, ramanem atat de shocati incat nu stim ce sa mai zicem…

  Esti prima persoana care foloseste termenul “asistat mintal”… Eu una folosesc termenul de oligofren cand ma uit in jurul meu, la generatiile mai tinere si foarte tinere.

  Eu cred in simplitate. Simplitatea merge mana in mana cu bunul simt, cu chestia aia care te face sa rosesti cand ai spus / facut o tampenie. De asemenea, merge mana in mana cu respectul, macar pentru sine.

  Din pacate, nu poti decat sa razi de o asemenea societate barbara… Nu poti decat sa o ironizezi… Poti incerca sa fii tu insuti si atata tot. In ciuda ei… Pana la urma, ai doua optiuni: sa fii tu insuti sau sa mori. Si oricum, de moarte nu scapam… 🙂

  Melania

  PS: Oricum, in zilele noastre persoanele culte si inteligente sunt over-rated…

 5. marius d. spune:

  Pentru domnul Tiberiu Brailean: pana acum ceva vreme gandeam ca ne-ar mai putea salva doar Dumnezeu, acum nu mai cred nici macar asta.Sau am devenit eu prea pesimist!
  Dar cum se cheama atunci cand respiri numai nelegiuire si mahnire?! Cu siguranta, nu insuficienta respiratorie…

 6. Mihaila Raul spune:

  Nu as privi chiar atat de pesimist. In toate domeniile exista un echilibru firesc al lucrurilor: in economie, in politica, etc. Dupa o perioada cu analfabeti politicieni are loc o cadere pana la punctul critic, dupa care se realizeaza ca treaba nu mai poate continua si are loc inversiunea. Este vorba de clopotul lui Gauss inversat si multiplicat pe orizontala – o succesiune de urcari si coborari. Asa este si in cultura, etica, morala, etc. De exemplu, in perioada de depravare din antichitate a venit Iisus Hristos care a propovaduit un alt comportament. Toate aceste lucruri au o anumita ciclicitate care tine de firea lucrurilor. Si apoi fiecare din noi are refugiu in ceea ce-i place. Nimeni nu ne obliga sa ne uitam la televizor la niste tolomaci pe post de vedete. Putem foarte bine sa citim o carte intr-un domeniu care ne intereseaza. E drept ca marlania, golania, etc, ne afecteaza in trafic, la serviciu si in viata de zi cu zi. Apoi titlul de barbaria nu imi pare potrivit. Tocmai am citit o carte despre migratori care s-a incheiat cu invazia mongola in Europa in anii 1238 – 1242. Mongolii (tatarii) au fost la randul lor “barbarizati” de rusi. Romanii considerau barbari tot ce era in afara granitelor lor, inclusiv la nordul Dunarii. Noi suntem urmasii acelor “barbari”, un amestec de turanici (pecenegi, cumani, uzi) cu slavi pe un fundament postromanic (populatie traca – tot barbari, plus colonisti romani lasati la vatra si proveniti din Asia Mica – semiti, Galia, nordul Africii s alte regiuni foste romane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.