Specializarea inteligenta, cheie pentru atragerea fondurilor europene post-2020

Salata-Bio-Freepik.jpg

Finantarile europene pentru dezvoltare regionala, foarte probabil, se vor concentra pe domeniile identificate drept cele mai competitive din fiecare regiune si tara, adica domeniile de specializare inteligenta, in viitorul cadru financiar UE post-2020. România are acum doua strategii nationale care mentioneaza cinci domenii de baza pentru specializare inteligenta dar, pe lânga acestea, fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare are propria sa strategie cu o lista proprie de domeniii identificate. Toate acestea trebuie analizate si imbinate pentru a obtine niste directii coerente.

„UE planuieste sa isi schimbe regulile de acordare a finantarilor structurale pentru inovare pentru a oferi suport mai larg acestui domeniu, inclusiv pentru digitalizare si competente conexe. in centrul noii politici pentru Fondul European de Dezvoltare Regionala se va afla specializarea inteligenta, iar regiunile vor trebui sa dezvolte planuri de investitii adresate sectoarelor care sunt cele mai competitive” – a explicat la inceputul lunii iunie Rudolf Niessler, director pentru crestere sustenabila si inteligenta la Directoratul pentru Politica Regionala al Comisiei Europene.

Domeniile de specializare inteligenta si sectoarele competitive sunt o provocare pentru economia României. Strategii exista. Acestea au fost solicitate ca o conditionalitate ex-ante pentru alocarea fondurilor pe actualul cadru financiar 2014-2020.

Oficialul UE a mai explicat, potrivit publicatiei amintite ca, deja, teoretic sunt create nuclee de excelenta tehnologica si stiintifica, provocarea fiind acum transpunerea acestora in modalitati de inovare in intreprinderi, pentru a genera locuri de munca si crestere.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top