Noua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, cu alocarile pentru fiecare program operational

ONG-fonduri.jpg

ONG-fonduriMinisterul Fondurilor Europene supune consultarii publice a doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, document care stabileste prioritatile de finantare din Fondurile Europene Structurale si de Investitii pentru a sustine competitivitatea, convergenta si cooperarea, pentru a incuraja dezvoltarea inteligenta, bazata pe crestere economica si incluziune sociala. Propunerea de Acord de Parteneriat va fi transmisa Comisiei Europene la sfarsitul acestei luni.

Conform celei de-a doua versiuni a Acordului de Parteneriat, propunerile de alocari financiare indicative la nivelul programelor operationale prin care Romania va atrage fondurile alocate pentru politica de coeziune sunt dupa cum urmeaza:

Programul

Alocarea financiara indicativa pentru perioada 2014-2020

Programul Operational Infrastructura Mare 9,07 miliarde euro
Programul Operational Regional 6,47 miliarde euro
Programul Operational Capital Uman 3,44 miliarde euro
Programul Operational Competitivitate 1,26 miliarde euro
Programul Operational Capacitate Administrativa 0,52 miliarde euro
Programul Operational Asistenta Tehnica 0,3 miliarde euro
Programele de cooperare transfrontaliera 0,45 miliarde euro

Sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient in perioada 2014-2020, datorita simplificarii structurii institutionale. Totodata, sistemul va fi mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:

  • Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica;
  • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va fi autoritate de management pentru: Programul Operational Regional, Programul Operational Capacitate Administrativa, respectiv pentru programele de cooperare teritoriala europeana;
  • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi autoritate de management pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala, respectiv Programul Operational pentru Pescuit.

Coordonarea va tine seama de lectiile invatate in perioada 2007-2013 si va urmari eficientizarea procesului de implementare si reducerea poverii administrative, iar concentrarea tematica a fondurilor va asigura obtinerea unui impact semnificativ al investitiilor, respectiv continuitatea interventiilor sustenabile din actuala perioada de programare.

In perioada 2014-2020, Romania are alocate fonduri europene in valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro pentru politica de coeziune. Raportata la numarul de locuitori, alocarea este cea mai mica din UE: de aproximativ 1.000 de euro/ locuitor.

Document anexat:

A doua versiune a Acordului de Parteneriat (PDF)

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top