Proiectul va fi finantat din fonduri europene.
Bolnavii de tuberculoza ar putea beneficia de tratamente pilot. Acest lucru va fi posibil datorita aparitiei la Iasi a unui Centru de Cercetare pentru Diagnosticul Precoce si Tratamentul Tuberculozei. Proiectul acestui centru va beneficia de fonduri europene si este, deocamdata, singurul de acest gen din tara. Ideea apartine conducerii Spitalului de Pneumoftiziologie Iasi. Pentru a o pune in practica, spitalul a obtinut 4,6 milioane de euro.
„Infrastructura performanta de cercetare infiintata prin proiect va permite atat atragerea de specialisti din strainatate, cat si a tinerilor cercetatori romani in programele de cercetare initiate in domeniul depistarii, diagnosticului clinic, tratamentului si epidemiologiei tuberculozei”, a declarat Dumitru Filipeanu, managerul spitalului si principalul initiator al proiectului. Acesta va beneficia de 4,6 milioane de euro, doua milioane vor fi folosite pentru construirea centrului, ceilalti bani fiind destinati dotarii cu aparatura si echipamente medicale.
In prezent, se lucreaza la studiul de fezabilitate, banii urmand a veni dupa aprobarea acestuia pe etape in functie de realizarea obiectivelor propuse. Licitatia pentru atribuirea lucrarilor de constructii se va face in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. „Probabil prin octombrie – noiembrie se va putea incepe constructia propriu-zisa. Este foarte multa munca, dar un asemenea centru este foarte necesar. Deocamdata, la nivel national, nu exista o structura capabila sa desfasoare proiecte de cercetare complexe in domeniul tuberculozei”, a adaugat Filipeanu.
In cadrul centrului, vor fi realizate cercetari epidemiologice, inclusiv la nivel molecular, clinice, precum si testarea de noi medicamente sau vaccinuri antituberculoase. Vor exista cinci departamente, cercetare fundamentala, cercetare epidemiologica, cercetare clinica, IT si educational, ce vor cuprinde opt laboratoare de cercetare, microbiologie, biologie moleculara, imunodetectie, crioconservare.
Un alt scop al proiectului este de a forma tineri cercetatori in domeniul tuberculozei si de a le oferi un statut care sa-i impiedice sa plece la munca in strainatate. „Firmele de medicamente vor fi tentate sa faca aici studii clinice, si astfel va creste competitia. De asemenea, se vor crea noi locuri de munca, oportunitati pentru invatamint, va creste numarul de cercetatori, mai ales cei tineri”, a precizat managerul spitalului. Viitoarea cladire va avea patru niveluri si va fi construita linga Sectia Pascanu a spitalului.