Un loc special pentru copii in actiunile externe ale Uniunii Europene

fonduri, Comisia Europeana, copii, spitale

Deputatii europeni au adoptat un raport redactat de doamna Glenys Kinnock, referitor la locul special pe care il ocupa copiii in actiunile externe ale Uniunii Europene.

“Avem angajamentul politic pe hartie si acum trebuie sa-l transformam intr-o actiune pozitiva care sa amelioreze calitatea vietii a milioane de copii”, a spus doamna Kinnock in cadrul dezbaterii; cu toate acestea, raportul subliniaza faptul ca “aceste planuri nu pot fi realizate decat daca vom avea la dispozitie fonduri adecvate“.

Recenta criza economica, ce are impact diferit in diferitele regiuni ale lumii, impune necesitatea actiunii. “Investitiile reduse in domeniul sanatatii, medicamentelor si educatiei au un efect enorm asupra copiilor”, a afirmat raportoarea, care se implica in dezvoltarea internationala. “in Tanzania am vorbit recent cu femei care imi spuneau ca nu pot oferi copiilor lor decat o masa pe zi; lipsa unei alimentatii adecvare are un efect negativ asupra dezvoltarii fizice si intelectuale a acestor copii”.

“Liderii ar trebui sa ii asculte pe copii”

Raportul, redactat in cadrul Comisiei parlamentare pentru Dezvoltare si care raspunde unei Comunicari a Comisiei Europene in acest domeniu, cere distribuirea gratuita de alimente in scoli si crese, accesul la ingrijiri medicale si educatie pentru copiii aflati in situatii de conflict armat sau in situatii post-conflict, sprijina extinderea retelelor existente pentru tineret si copii si invita Comisia sa ajute tarile partenere sa adopte proceduri bugetare care sa favorizeze copiii.

“Copiii nu sunt adulti mici”, este parerea doamnei Kinnock. “Acestia au propriile pareri si opinii, privind mediul inconjurator, alimentele pe care le primesc, educatia care li se ofera […] Liderii, inclusiv presedintii si prim ministrii, ar trebui sa ii asculte, deoarece ei transmit ideile unei mari proportii din populatia lumii in curs de dezvoltare”, a spus dumneaei, subliniind faptul ca ignorarea parerilor copiilor “ar fi o pierdere serioasa pentru toata lumea”.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.