Sprijin pentru continuarea consolidarii pietei produselor de pescuit si acvacultura

Uniunea Europeana a investit aproximativ 700.000 Euro in actualizarea si finalizarea pregatirii aspectelor privind Politica Comuna de Pescuit, in special in domeniul Organizarii Pietei Comune pentru produse de pescuit.

Implementarea Proiectului de infratire „Sprijin pentru continuarea consolidarii pietei produselor din pescuit si acvacultura”, s-a derulat pe parcursul a 20 de luni. Partenerii proiectului au fost Ministerul Agriculturii, Pescuitului si Alimentatiei din Spania (Secretariatul General pentru Pescuit Maritim) in consortiu cu Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell Abruzzo e del Molise din Italia.

„Beneficiarul final” pentru acest proiect a fost ANPA, impreuna cu ANSVSA si ANPC. Activitatile au fost desfasurate in buna colaborare cu experti romani de specialitate, iar rezultatele scontate au fost indeplinite, urmand ca recomandarile sa fie implementate de structurile administrative implicate.

Prezenta la intalnire, dna Cornelia Harabagiu, secretar de stat la MADR a mentionat „in prezent ANPA dispune de legislatia armonizata in domeniul piscicol, de personal instruit, de o strategie pentru dezvoltarea pescuitului si acvaculturii, dar in perioada urmatoare sunt necesare eforturi atat pentru implementarea acestora cat si pentru consolidarea cadrului institutional necesar accesarii fondurilor structurale din sector”.

Giorgio Ficcareli, reprezentantul Reprezentantei Comisiei UE la Bucuresti, a subliniat rezultatele bune obtinute in cadrul proiectului, dar „este necesara continuarea activitatilor si pregatirea ANPA, la nivel central si regional, pentru implementarea normelor privind Organizarea Pietei Comune in sectorul pescuitului si al acvaculturii si accesarea Fondurilor Europene pentru Pescuit”.

Activitatea si rezultatele proiectului au fost apreciate si de d-nul Pablo Garcia Berdoy, Ambasadorul Spaniei la Bucuresti, precizand: „in cadrul bunelor relatii de colaborare existente intre cele doua tari, Spania va continua sa acorde sprijin si colaborare sectorului agricol romanesc, dar in special sectorului piscicol, deoarece dispune de o buna experienta si cunostinte in domeniu si in accesarea FEP”.

Pedro Galache, Leader de proiect din partea Spaniei a mentionat: „Totusi, trebuie consolidate formele de asociere conform Regulamentelor UE in sectorul pescaresc, trebuie create centre de prima vanzare, trebuie imbunatatita calitatea produselor piscicole si trebuie realizate campanii de publicitate pentru incurajarea consumului de peste”.

D-nul Stefan Gheorghe, presedintele ANPA, a multumit expertilor spanioli si italieni pentru sprijinul acordat prin acest proiect, precizand „recomandarile expertilor vor fi analizate si implementate de catre ANPA, care in prezent este in plin proces de reorganizare, la nivel central si regional, astfel incat sa faca fata noilor provocari rezultate dupa 1 ianuarie 2007”.

Pentru eventualele sesizari privind proiectul PHARE scrieti la:

[email protected]

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top