Firmele romanesti care fac comert exterior vor avea mari dificultati dupa aderare

Firmele romanesti cu activitati de export-import vor avea mari dificultati dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana din cauza noilor proceduri si documente, care vor acoperi toate domeniile de activitate, avertizeaza expertii.

Un exemplu elocvent in acest sens il constituie situatia actuala din vamile autohtone creata de regulamentul de aplicare a Codului Vamal, care a declansat nemultumiri printre comisionarii in vama, nepregatiti asupra a ceea ce ii asteapta.

Unul din domeniile in care ar trebui canalizate eforturile de pregatire a firmelor autohtone cu activitate de comert exterior este cunoasterea noilor conditii in care se vor incheia si derula contractele cu partenerii din interiorul si din afara UE.

Facturile de export, in comertul intracomunitar, pe care vor fi inscrise codurile fiscale ale ambilor parteneri, nu vor contine TVA, ca in prezent, dar spre deosebire de situatia actuala nici importatorii de marfuri nu vor plati TVA in tranzactiile cu parteneri din UE.

La importul de servicii din tarile UE, importatorii fiind obligati sa se inscrie ca platitori de TVA.

Nerespectarea prevederilor regimului fiscal, mai ales la TVA, poate duce la amenzi substantiale.

Specialistii atrag atentia totodata la problemele pe care le-ar putea crea asa-numitele tranzactii in lant, care implica trei sau mai multi parteneri, in ceea ce priveste incadrarea fiscala, precum si livrarea marfurilor exportate in statele UE cu autovehicule proprii, fara a apela la transportatori specializati si, deci, fara documente de transport international.

Un alt domeniu unde vor interveni modificari importante il constituie plata marfurilor exportate, recurgandu-se intr-o proportie tot mai mare la plati la termen, pe care in prezent agentii economici din cauta sa le evite.

Alte aspecte delicate se refera la noul mod de completare a declaratiilor sumare si a formularelor de cerere privind autorizarea procedurilor simplificate de declarare a marfurilor, criteriile proprii UE de stabilire a originii marfurilor, modul concret in care firmele romanesti pot fi protejate prin masuri tarifare si netarifare impotriva concurentei neloiale a firmelor din afara UE, virarea taxelor vamale si a TVA-ului platit la import.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top