Si totusi, ce fac consultantii in management?

Am intalnit multi oameni care incercau sa inteleaga ce este profesia de consultant. Ce este consultanta in management si ce te face sa fii consultant? De ce apeleaza companiile la serviciile unui consultant? Cu ce se ocupa consultantii?

Dilbert zicea ca “In zilele noastre se crede ca orice idiot cu laptop poate incropi o carte de afaceri si poate scoate ceva bani din asta.” Chiar daca noi stim ca sunt amatori care imbraca un costum, cara dupa ei un laptop, se prezinta drept consultanti si se considera autorizati sa dea sfaturi, speram ca ei reprezinta totusi o specie pe cale de disparitie.

Ce este consultanta in management?

FEACO defineste consultanta in management ca fiind “crearea de valoare pentru organizatii, prin aplicarea cunostiintelor, a tehniciilor si a atuurilor pentru a imbunatati performanta. Acest lucru este realizat prin oferirea de consiliere obiectiva si/sau implementarea solutiilor de business.”

In cadrul unei definitii atat de largi, consultantii in management pot fi invitati intr-o organizatie pentru un numar mare de motive: de la nevoia urgenta de sfaturi strategice la managementul schimbarii la scara larga intr-o cadrul unei companii recent privatizate; de la redefinirea proceselor de management al relatiei cu clientii la instalarea unui sistem informatic in cadrul unei banci.

Consultanta in management este o cariera atractiva pentru multi, oferiind o varietate de proiecte, provocari constante si oportunitati pentru dezvoltare personala. In cadrul organizatiilor, consultantii tind sa se specializeze in una sau mai multe arii de competenta cum ar fi tehnologia informatiei, gestionarea lantului de aprovizionare si logistica, resurse umane sau sa se canalizeze in mod particular pe o industrie cum ar fi utilitatiile, petrol&gaze, manufactura, domeniul bancar.

De ce ai nevoie sa devii consultant?

Oamenii devin consultantii in management indiferent de varsta sau pregatirea pe care o au. Totusi pentru a se descurca cu succes in una sau mai multe arii principale de servicii, un consultant trebuie sa aiba urmatoarele trasaturi:

– Interes pentru invatare;

– Capacitatea de a solutiona probleme;

– Spirit de echipa;

– Determinare;

– Gandire logica si analitica;

– Abilitati de comunicare (atat in limba materna cat si in limba engleza);

– Creativitate;

– Etica – ca o conditie prealabila toti consultantii trebuie sa adere la Codul Profesional de Conduita.

In ultimii ani, calificarea de Consultant Certificat in Management (CMC) acordata de Institutele nationale de Consultanta in Management a capatat mai multa importanta. Acest lucru permite consultantiilor calificati sa demonstreze ca experienta si cunostiintele lor sunt la un standard acceptat pe plan international. Totusi, consultanta ramane o profesie auto-reglementata, in mod diferit de profesiile reglementate din domeniul auditului, contabilitatii, dreptului.

De ce angajeaza clientii consultanti?

Motivul cel mai raspandit pentru angajarea consultantiilor externi este aportul de capacitati si cunostinte ce lipsesc companiei in cauza. Alte motive importante includ abilitatea consultantilor de a oferi o viziune independenta si o perspectiva originala asupra problemei.

Consultantii externi:

– Ofera o viziune independenta, impartiala;

– Prezinta o noua directie si indica pasii urmatori;

– Diagnosticheaza problema si evalueaza posibilele solutii;

– Realizeaza sarcini necesitand competente tehnice infrequently needed;

– Implementeaza solutii/noi sisteme si instruiesc angajatii;

– Constituie resursa suplimentara.

Ce fac consultantii?
In mod tipic, un proiect de consultanta cuprinde urmatoarele faze:

Consultantul trebuie sa asambleze si sa analizeze toate datele pe care le are la dispozitie si sa se asigure ca intelege natura problemei, iar apoi sa aiba in vedere gama de solutii posibile. Apoi, formuleaza o serie de recomandari specifice, fiecare dintre ele fiind cuantificata si analizata corespunzator inainte de a fi prezentata clientului.

Consultantul profesionist face o distinctie clara intre concluzii si recomandari. Concluziile trebuie sa fie obiective, logice si sa se bazeze pe fapte care au fost imbinate si verificate cu atentie in prealabil. Recomandarile, pe de alta parte, sunt subiective si se bazeaza pe pregatirea si experienta consultantului.

O parte importanta a activitatii consultantului este extragerea informatiilor, prin adresarea de intrebari relevante – asigurandu-se astfel ca nu exista omisiuni semnificative. Ulterior, problemele pot fi clarificate si prioritizate, acestea fiind revazute pe masura ce proiectul avanseaza.

Desi am auzit voci afirmand ca se asteapta de la consultanti sa actioneze in cele mai multe cazuri ca experti, trebuie sa precizam ca acesta este doar un aspect si ca exista mai multe roluri pe care un consultant si le poate asuma intr-o organizatie, in conformitate cu situatia specifica si cu nevoiile existente in companie: Observator obiectiv, Consilier pe proces, Investigator, Identificator de alternative, Solutionator colaborativ de probleme, Initiator al schimbarii,
Trainer/educator, Promotorul informarii,
Consilier specialist.

Ce pot face consultantii pentru tine?

Pentru a concluziona, consultantii in management sunt knowledge workers, care isi dezvolta permanent abilitatile (solutionarea problemelor, comunicarea, abilitatiile de management, cunsotintele privind industriile si solutiile).

Consultanta in management este o profesie care le permite companiilor “sa iasa din cutie”, sa implementeze mai rapid schimbarile si sa castige competitivitate.

Ensight Management Consulting poate interveni si oferi suport in calitate de facilitator, expert sau operational in timpul transformarii companiei tale.

Cu ajutorul solutiilor noastre integrate, fie ele: Transform, Select, Integrate, Manage, Control sau Educate consultantii nostri pot sa va economiseasca timp, sa contribuie cu o gandire obiectiva si cunostiinte specifice, sa evalueze posibile solutii si sa le implementeze pe cele pe care le alegeti.

Sursa: Ensight Management Consulting

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.