Seful ISJ Harghita, amenintat cu destituirea daca fondurile alocate pentru investitii nu vor fi cheltuite

Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a declarat ca va propune destituirea din functie a inspectorului scolar general, Bondor Istvan, daca sumele alocate in luna martie pentru investitii nu vor fi cheltuite pana la sfarsitul anului.

Nemultumirea prefectului este legata de faptul ca din suma totala de peste 13,4 milioane de lei, alocata in luna martie pentru pentru 81 de lucrari de investitii la scolile din judet, s-au cheltuit doar aproximativ 41%.

Constantin Strujan a declarat, in sedinta Colegiului Prefectural de luni, ca nu intelege cum unele unitati de invatamant nu au decontat nici macar un leu din banii alocati de Ministerul Educatiei pentru diverse lucrari, cum ar fi consolidari, reabilitari sau reparatii capitale. El a dat exemplul mai multor unitati scolare din judet, carora li s-au alocat fonduri importante si care au cheltuit foarte putin sau chiar deloc din acesti bani. Printre acestea se numara Scoala din comuna Zetea, Scoala generala “Octavian Taslauanu” din Bilbor, Scoala “Sf. Andrei” din Sarmas sau scolile din satul Valea Rece, Siculeni, Racu, Vlahita sau Madaras.

Prefectul i-a cerut explicatii sefului ISJ, Bondor Istvan, care i-a spus ca timpul pentru derularea unor licitatii este destul de lung, iar unele scoli nu au avut proiectele finalizate atunci cand au primit banii. Cu toate acestea, Bondor Istvan a promis ca, pana la sfarsitul anului, banii vor fi cheltuiti, iar unele scoli chiar vor avea nevoie de fonduri in plus.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a declarat presei, la finalul sedintei, ca in cazul in care “sumele generoase” alocate de Ministerul Educatiei, in luna martie, pentru lucrarile de investitii din Harghita nu vor fi cheltuite pana la 31 decembrie va propune, personal, destituirea din functie a inspectorului scolar general.

Prefectul considera ca motivul pentru care banii nu au fost cheltuiti pana acum este legat de lipsa proiectelor de prefezabilitate si fezabilitate a scolilor si de faptul ca unele unitati de invatamant “s-au trezit cu banii in cont si nu au stiut ce vor sa realizeze cu ei”.
Constantin Strujan a atentionat ca deja ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a anuntat ca judetele care nu cheltuiesc banii pana la sfarsitul anului ii vor pierde. Judetul Harghita a primit in total, in 2007, prin mai multe Hotarari de Guvern, suma de 29,7 milioane de lei pentru lucrari de investitii la scoli, doar 7,2 milioane de lei fiind decontate pana in prezent.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.