Valoarea totala eligibila a unui proiect in cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural trebuie sa fie cuprinsa intre 40.000 si 4 milioane de RON cu TVA, conform normelor metodologice aprobate ieri de Guvern prin Hotarare.
“Proiectele urmeaza sa fie dezvoltate de administratia publica localaâ€Â, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.
Proiectele care pot fi incluse in acest program vor putea avea ca obiectiv constructia, extinderea si/sau modernizarea de poduri, podete sau punti pietonale, de platforme pentru deseuri, de sisteme de canalizare a apei si/sau de stati de tratare a apelor uzate, precum si de sisteme de alimentare cu apa, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Beneficiarii directi ai proiectului sunt autoritatile administratiei publice locale din spatiul rural. Hotararea prevede ca unitatile administrativ-teritoriale se pot asocia conform legii pentru realizarea proiectelor, iar reprezentantul legal va fi primarul comunei, orasului sau municipiului titular al proiectului.
Proiectele vor fi finantate de la bugetul de stat, iar documentatia de solicitare a contributiei va trebui sa includa:
– cererea de finantare pe suport de hartie si in format electronic, conform modelului din Ghidul de eligibilitate. Ghidul de eligibilitate va fi elaborat si aprobat de Comisia pentru determinarea oportunitatii proiectelor.
– certificatul de urbanism;
– extras din inventarul bunurilor apartinand domeniului public aprobat prin Hotarare a Guvernului;
– declaratie pe propria raspundere privind numarul de locuitori din unitatea administrativ teritoriala respectiva si numarul de locuitori deserviti de proiect;
– dovada depunerii cererii in vederea obtinerii acordului de mediu, daca este solicitat in certificatul de urbanism;
– certificatul fiscal de inregistrare a comunei in care se mentioneaza codul fiscal;
– studiul de fezabilitate;
– hotararea Consiliului Local al comunei beneficiare privind aprobarea studiului de fezabilitate a proiectului.
Termenul limita pentru finalizarea proiectelor este de 18 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prin care se aproba finantarea proiectului de la bugetul de stat. Un beneficiar poate primi contributii financiare de la bugetul de stat care sa nu depaseasca suma maxima de 4 milioane RON, inclusiv TVA, in cei 3 ani de derulare a Programului.
in situatia in care beneficiarul nu respecta prevederile legale privind finantele publice, achizitiile publice si calitatea lucrarilor, Comisia, la sesizarea autoritatilor de control, va solicita Ministerului Finantelor Publice intreruperea finantarii si recuperarea sumelor platite.
Guvernul a aprobat prin aceeasi Hotarare componenta si regulamentul de functionare ale Comisiei pentru determinare oportunitatii proiectelor.
Redactia Finantare.ro va reveni cu informatii despre acest program de finantare.