Cercetarea fundamentala beneficiaza de ajutoare de stat

Conform Regulamentului Consiliului Concurentei, intensitatea ajutorului de stat pentru cercetarea aplicativa este de 50-75%, pentru cercetarea fundamentala – de 100%, iar pentru cercetarea competitiva – de 25%.

Potrivit Regulamentului privind ajutorul de stat pentru cercetare-dezvoltare, pus in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 219, sunt definite trei tipuri de activitati de cercetare: activitatea de cercetare fundamentala, cea de cercetare aplicata si activitatea de dezvoltare precompetitiva. Ajutoarele de stat nu pot fi acordate daca finantarea publica a activitatilor de cercetare si dezvoltare este realizata de catre institutiile fara scop lucrativ sau in cazul in care rezultatele institutelor de cercetare si dezvoltare sunt puse in mod discriminatoriu la dispozitia industriei romanesti. De asemenea, ajutorul de stat nu poate fi acordat atunci cand activitatea de cercetare este finantata integral de agentii economici care participa la cercetare, daca rezultatele care nu genereaza drepturi de proprietate intelectuala pot fi diseminate pe scara larga.

Notificarea unei intentii de a acorda un ajutor de stat nou in domeniul cercetarii sau de a modifica un ajutor de stat existent va fi inaintata la Consiliul Concurentei. Dupa notificare, Consiliul Concurentei verifica si evalueaza tipul de activitate de cercetare, beneficiarul ajutorului de stat, intensitatea ajutorului de stat, transparenta schemelor de ajutor de stat, echivalentul ajutorului de stat, natura proiectului sau a programului, riscul denaturarii concurentei si al incalcarii prevederilor tratatelor la care Romania este parte, efectul stimulator al ajutorului de stat.

In ceea ce priveste intensitatea ajutorului de stat pentru cercetare-dezvoltare, aceasta poate fi de 50-75% pentru cercetare aplicativa, 100% pentru cercetare fundamentala, 25% pentru cercetare competitiva. Se ofera, de asemenea, bonusuri de 10% pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), 10% pentru zonele asistate si de 15-25% pentru proiectele care implica cooperare transfrontaliera.

Sursa: , Cotidianul online, 02 martie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top