Bancile se vor alinia la regulile UE

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, bancile comerciale din Romania vor fi nevoite sa se conformeze regulilor Comunitatii Europene. Reglementarile Basel II stabilesc cerintele minime in ceea ce priveste capitalul unei banci destinat acoperirii riscului asociat activitatii de creditare, a celui de piata si a riscului operational. Reprezentanti ai bancilor comerciale si ai BNR au analizat ce trebuie sa se schimbe in sistemul bancar romanesc incepind cu anul 2007.

Pentru a se putea pune la punct cu cerintele europene, bancile comerciale din Romania vor cheltui bani multi pe sisteme informatice si pregatirea personalului. Conformarea sistemului bancar (sub supravegherea BNR) la acordul Basel II presupune ca fiecare banca sa-si evalueze in detaliu toate riscurile care pot conduce la pierderi financiare si sa-si calibreze ca atare capitalul. Astfel, riscul de a da faliment scade simtitor, ceea ce este bine si pentru banci, si pentru clientii acestora.

Odata cu implementarea acordului Basel II, doritorii de credite vor oferi bancilor informatii mai detaliate decit in prezent, astfel bancile vor putea sa diferentieze conditiile de creditare in functie de bonitatea clientului.

Sursa: , Cotidianul online, 04 martie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.