De asemenea, au fost exprimate si ingrijorari privind conflictele de interes, precum si cu privire la posibila acumulare de riscuri sistemice, avand in vedere ca piata este de fapt dominata de patru companii („cei patru mari”), si anume Deloitte, Ernst & Young, KPMG si PricewaterhouseCoopers.
In acest context, Comisia Europeana a propus o serie de masuri care sa deschida sectorul de audit spre concurenta:
In primul rand, masurile propuse de CE se refera la rotatia obligatorie a firmelor de audit. Astfel, firmele de audit se vor roti dupa o perioada de colaborare de maximum sase ani (cu cateva exceptii).
In al doilea rand, entitatile de interes public vor avea obligatia de a lansa o procedura de licitatie deschisa si transparenta atunci cand selecteaza un nou auditor.
Apoi, va fi interzis firmelor de audit sa ofere clientilor lor alte servicii decat cele de audit. In plus, marile firme de audit vor fi obligate sa separe activitatile de audit de activitatile care nu sunt legate de audit, pentru a evita orice risc de conflict de interes.
CE a mai propus o masura ce se refera la o supravegherea europeana a sectorului de audit.
Totodata, Comisia propune crearea unei piete unice a auditurilor legale prin introducerea unui pasaport european pentru profesia de audit.
CE a mai propus reducerea birocratiei pentru micii auditori. Aceasta propunere permite de asemenea aplicarea proportionala a normelor in cazul firmelor mici si mijlocii.
Toate aceste masuri ar trebui sa amelioreze calitatea auditurilor legale din UE si sa restabileasca increderea in situatiile financiare auditate, in special cele ale bancilor, ale societatilor de asigurare si ale marilor companii cotate la bursa.