Pedepsiti pana in octombrie din cauza escrocheriilor cu fonduri UE

fonduri UE, escrocherii

Rambursarile platite Romaniei de catre Comisia Europeana (CE) pentru proiectele finantate din fonduri europene ar putea fi reluate incepind cu luna octombrie, autoritatile romane urmind sa corecteze deficientele semnalate de Bruxelles in derularea proiectelor pina la jumatatea lunii septembrie.

„Noi speram ca la inceputul lunii octombrie sa restabilim increderea Comisiei Europene in mecanismul de verficare si control al implementarii fondurilor structurale la nivel national si, in acest sens, sa fie reluate si rambursarile platilor solicitate catre decont”, a afirmat seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Catalin Vatafu.

Acesta a aratat ca termenul asumat de autoritatile romane pentru corectarea deficientelor semnalate de auditorii CE este jumatatea lunii septembrie, data pina la care ministrii responsabili vor finaliza verificarile suplimentare pe proiectele finantate din fonduri europene.

Autoritatile romane au decis, la finele lunii iulie, in urma suspendarii platilor de catre CE pentru Axa 2 a Programului Operational Regional, sa nu mai transmita cereri de rambursare catre Comisia Europeana, pana ce aceste solicitari nu sint verificate intern, iar autoritatile de management nu aplica eventuale corectii financiare.

Rambursarile platite Romaniei de Comisia Europeana pentru proiectele cu fonduri comunitare insumau 658 milioane de euro la finalul lunii iulie, reprezentind circa 3% din totalul disponibil, la scurt timp dupa ce Guvernul a decis sa nu mai transmita la Bruxelles cereri de rambursare fara verificari.

Potrivit lui Vatafu, autoritatile estimeaza la acest moment ca platile catre beneficiari, care includ rambursarile efective si prefinantarile pentru proiecte europene, vor insuma la nivelul acestui an circa 2,5-3 miliarde euro.

Ca sa mai atenueze din impactul taierii fondurilor europene Guvernul a decis sa aloce o suma totala de 600 milioane euro, sub forma unui imprumut din veniturile obtinute din privatizare si pastrate in trezorerie, pentru a permite mai multor ministere sa finanteze in continuare proiectele europene, pina la reluarea platilor de catre Comisia Europeana.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top