Deoarece prin intermediul fondurilor europene care pot fi accesate de fermieri romani, cresterea animalelor se poate transforma intr-o afacere profitabila, se pare ca UE a gasit solutia miraculoasa care-l transforma pe agricultorul roman intr-un fermier european. Este vorba despre fonduri destinate crescatorilor de animale care folosesc energia regenerabila, acestia putand accesa fonduri de pana la 1,5 milioane de euro pentru o singura ferma.
Uniunea Europeana va oferi fermierilor care folosesc energia regenerabila fonduri substantiale. Sprijinul financiar, al carui plafon maxim poate atinge chiar si 1,5 milioane de euro, va fi acordat, printre altele, investitiilor in construirea fermelor de vaci cu lapte, care se incadreaza in sistemul european al cotei de lapte.
Investitorul trebuie sa suporte un procent din cheltuielile proiectului, dar poate aduce ca aport la afacere un teren sau o cladire. In cazul in care aportul este in numerar, acesta poate proveni dintr-un credit bancar. Pentru ca un fermier sa poata accesa acesti bani, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, dintre care cea mai importanta este sa aiba cunostinte de specialitate in domeniul cresterii animalelor, confirmate de o diploma.
Cei care nu au studii in acest sens pot urma anumite cursuri organizate de Ministerul Agriculturii, cursuri care pot fi facute si in timpul derularii proiectului. Pentru ca proiectul sa fie dus la capat, trebuie sa fie in conformitate cu potentialul agricol al zonei si sa demonstreze viabilitate economica. In cazul in care proiectul indeplineste toate conditiile si obtine finantarea, beneficiarul trebuie sa pastreze ferma minimum 5 ani, in caz contrar fiind obligat sa restituie banii.
Este considerata energie verde energia hidro, eoliana, solara, geotermala, din biomasa, a valurilor, precum si hidrogenul produs din surse regenerabile. Intrucat statul roman a implementat Directiva 77 din 2001 a Consiliului European privind promovarea energiei electrice produse din surse de energie regenerabile pe piata interna, pentru fiecare MW/h de energie electrica produsa din surse regenerabile, producatorii primesc un certificat verde, care poate fi tranzactionat pe piata certificatelor verzi sau cea a contractelor bilaterale.
Sistemul de certificate verzi este folosit in mai multe state din UE: Belgia, Italia, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Polonia si Bulgaria. In general, obligatia de cumparare a certificatelor este la furnizori, exceptie facand Suedia si Olanda, unde obligatia este a consumatorilor.