Situatia la zi a platilor pe suprafata si situatia selectiei proiectelor pentru masurile 1.2.1 si 3.2.2

MAPDR, selectie, proiecte, fermieri, plati, irigatii, PNDR

Alte subiecte abordate au fost situatia la zi a platilor pe suprafata si situatia selectiei proiectelor pentru masurile 1.2.1 „Modernizarea exploatatiilor agricole” si 3.2.2 „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale” din Programul National de Dezvoltare Rurala.

Ministrul a precizat ca, la 25 mai 2009, erau pregatite pentru irigat 563.000 ha, fata de 60.000 ha la inceputul lui 2009. Dintre acestea, pentru 550.000 ha exista deja contracte cu Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigat. Totodata, in sedinta de Guvern din 27 mai, a fost suplimentata suprafata care va fi pregatita pentru irigat cu inca 200.000 ha, astfel incat suprafata totala pregatita se va ridica la 760.000 ha.

Tot in sedinta de Guvern s-a decis formarea unei comisii mixte care sa gaseasca solutii pentru scaderea tarifului pentru energia electrica folosita in irigatii.

In baza solicitarilor, au fost deja irigate 82.300 ha, iar in perioada urmatoare sunt asteptate solicitari pentru irigarea culturilor de primavara.

Referindu-se la eficienta sistemelor actuale de irigat, ministrul Ilie Sarbu a spus ca acestea trebuie regandite si nu doar reabilitate, deoarece actualul sistem este unul energofag. In acest sens, avem nevoie de un sistem de irigatii integrat, care sa tina cont de conditiile specifice de mediu si in arhitectura caruia sa se implice mai multe institutii – Institutul National de Meteorologie si Hidrologie, Ministerul Economiei etc.

Raspunzand intrebarilor celor prezenti, ministrul Ilie Sarbu a precizat ca, in conditiile in care capacitatea de productie a Romaniei poate acoperi nevoile a 80.000.000 de oameni, iar productia de grau nu va avea de suferit de pe urma secetei, nu exista nici un motiv pentru care Romania sa intre in criza alimentara.

„Toate prognozele pe care le avem noi pana la ora actuala nu indica faptul ca va fi o criza alimentara. Romania poate sa produca pentru 80 de milioane de oameni, acesta este potentialul agricol al tarii. in prezent exista o abundenta de produse alimentare pe piata”, a spus ministrul agriculturii.

„Daca producem trei milioane de tone de grau, ceea ce cred ca se poate realiza in orice conditii, inclusiv de seceta, nu vom fi nevoiti sa apelam la importuri. Consumul intern este asigurat de productia autohtona, si nu vom face exporturi ca in ultimii ani”, a spus ministrul agriculturii.

In ceea ce priveste platile pe suprafata, APIA a platit, pana la 27 mai a.c., 406.264 de fermieri, in valoare de 1.034.434.178 lei.

Pentru masura 1.2.1 „Modernizarea exploatatiilor agricole” au fost selectate 1.255 proiecte, in valoare de 349.954.829 euro, iar pentru masura 3.2.2 „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale” au fost selectate 272 proiecte, in valoare de 760.742.189 euro.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top