
Esti primar si vrei sa realizezi mai multe investitii in comuna ta? Vrei sa asfaltezi drumurile, sa modernizezi iluminatul public, dar in acelasi timp ai vrea sa renovezi si caminul cultural si sa restaurezi muzeul? Ei bine, pentru toate acestea trebuie sa realizezi un singur proiect integrat si Uniunea Europeana iti poate acoperi in totalitate investitia.
Mai exact, daca proiectul nu este generator de profit, sprijinul nerambursabil se ridica pana la 2,5 milioane de euro daca solicitantul este un consiliu local si pana la sase milioane de euro in cazul asociatiilor de dezvoltare intercomunitara.
O astfel de finantare se realizeaza prin masura de renovare, dezvoltare a satelor, imbunatatire a serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale (322) din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Fiecare componenta este tratata separat
Un proiect este integrat in cazul in care contine cel putin doua componente apartinand unor actiuni diferite. Mai exact, sa vizeze crearea si modernizarea infrastructurii fizice de baza (drumuri, apa, apa uzata, gaze, iluminat public), dezvoltarea serviciilor pentru populatia rurala (renovare cladiri publice, servicii sociale, transport public) si/sau protejarea patrimoniului cultural de interes local si natural.
In contextul unor astfel de investitii, fiecare componenta este tratata separat. Pentru un proiect care vizeaza, de exemplu, extinderea retelei de apa, deschiderea unei gradinite si consolidarea unui obiectiv de patrimoniu cultural, se vor depune separat cate un studiu preliminar, un studiu de fezabilitate, avizele necesare, dar si restul actelor din dosar.
Exista si o exceptie in actualul ghid al masurii 322, atrage atentia Felix Lucutar, managing partner in cadrul firmei de consultanta Agriculture Capital&Engineering. Mai exact, desi modernizarea drumurilor si infiintarea sau imbunatatirea retelei publice de apa ori apa privata fac parte din aceeasi componenta, ele sunt tratate si punctate separat.
„Acest lucru a dus la disiparea investitiilor in infrastructura de baza. Pentru a imbunatati punctajul, se adauga artificial una dintre componente, disipand-o pe cealalta”, explica Lucutar. in noua varianta a ghidului, aflata inca in lucru, aceasta prevedere va fi eliminata.
Sfaturi pentru primari
Primarii trebuie sa aiba in vedere ca alimentarile cu apa se pot finanta numai in baza surselor prezente sau create in cadrul proiectului, si nu viitoare.in plus, daca este inceputa o investitie pentru alimentarea cu apa cu finantare guvernamentala si ea nu este finalizata, nu are rost sa aplicati pentru masura 322, intrucat proiectul nu este eligibil.
Pentru ca aceasta masura s-a bucurat de o adresabilitate ridicata, este recomandat sa va evaluati cu claritate sansele pe care le aveti, pentru a nu avea surpriza ca ati irosit timp si bani fara a primi un rezultat favorabil, atrage atentia Lucutar. Totodata, trebuie sa aveti in vedere ca, in prezent, ghidul masurii este in lucru si ar putea suferi unele modificari. Asadar, nu are rost sa va grabiti in elaborarea proiectelor pentru a nu fi nevoiti ulterior sa schimbati structura acestuia.
Comunele se intrec in accesarea fondurilor
Suma alocata pentru finantarea proiectelor de infrastructura de baza, culturala si sociala se ridica la 1,54 miliarde de euro si se acceseaza, teoretic, pana in 2013. Masura s-a bucurat de o adresabilitate uriasa din partea consiliilor locale pentru proiectele integrate si sursele se vor termina, cel mai probabil, in acest an.
Actuala schema de punctaj avantajeaza comunitatile cu grad de saracie ridicat.
Robeasca prospera pe bani europeni
Domnica Vlad este primar in comuna Robeasca de sase ani.
Comuna buzoiana Robeasca, aflata la granita cu judetul Braila, infloreste vazand cu ochii. si asta chiar daca este amplasata in mijlocul aridului Baragan. Deja, peste 1,2 milioane de lei din fonduri guvernamentale s-au transformat in numai un an intr-o retea de apa care alimenteaza tot satul, iar primaria curteaza acum o noua sursa de investitii: fondurile europene.
Primaria a intocmit deja un proiect integrat pentru care solicita finantare nerambursabila in valoare de 2,5 milioane de euro. Cu banii de la Uniunea Europeana urmeaza sa se asfalteze cinci kilometri de drumuri comunale, sa se introduca retea de canalizare, sa se reabiliteze caminul cultural si sa se amenajeze o baza sportiva pentru localnicii dornici sa practice atletismul, baschetul sau tenisul de camp.
O primarita ambitioasa
Primaria Robeasca este condusa de mai bine de sase ani de o femeie ambitioasa, Domnica Vlad, care, candva, a pus un pariu cu ea insasi ca va reusi sa schimbe radical standardul de viata al localnicilor din cele doua sate ale comunei, Robeasca si Mosesti. Primul pas important l-a facut in 2007, cand a solicitat, in luna decembrie, prin Ordonanta 7, suma de 2,6 milioane de lei pentru introducerea apei potabile in localitate.
Punctajul insuficient a determinat amanarea repetata a finantarii, insa primaria a gasit anul trecut in vistierie 1,2 milioane de lei si a decis sa isi duca proiectul la bun sfarsit. „Batranii se inchinau cand vedeau ca au apa la robinete, in casutele lor de chirpici“, povesteste Domnica Vlad, primarita din Robeasca. Proiectele mari abia acum sunt pe cale sa fie concretizate, insa cu bani europeni.
Primaria Robeasca a depus la sfarsitul anului trecut un proiect integrat, care se afla deja in curs de aprobare. „Am solicitat 2,5 milioane de euro din fonduri europene pentru asfaltarea ulitelor care duc din soseaua nationala spre biserica, Primarie, Politie si pentru introducerea unei retele de canalizare aferente celei de apa potabila“, ne-a spus Domnica Vlad. Existenta retelei de apa a fost o conditie determinanta in accesarea altor fonduri pentru infrastructura. Tot din bani europeni, primaria din Robeasca vrea sa reabiliteze caminul cultural si sa amenajeze o baza sportiva cu iluminat nocturn.
Planuri de viitor
Sansele ca proiectul primariei Robeasca sa fie aprobat sunt mari. „Au venit inspectori de la Agentia de Dezvoltare Rurala din Bucuresti si au confruntat datele de pe teren cu cele din dosar. Am luat deja 65 de puncte si alte zece puncte vor veni pe criteriul de saracie, unde noi ne incadram, desi alte zone concurente, din Moldova, sunt mult mai sarace decat noi“, a completat Domnica Vlad.
Daca va primi banii europeni pana la sfarsitul anului, primarita din Robeasca va intocmi imediat un nou dosar de finantare comunitara. De data asta pentru reabilitarea scolii cu clasele V – VIII din satul Mosesti, pentru infiintarea unui serviciu de gospodarire si amplasarea de pubele ecologice pe ulitele comunei.