Iau masa in oras – Externalizez serviciul

La ora actuala si in Bucuresti, din ce in ce mai mult vezi  oameni care in puaza de pranz se duc la fast food-uri sau restaurante ca sa ia masa  – Ca la NY, sau Tokio, Londra. Sigur ca ii costa mai mult, dar strans cu timpul, scapa de traficul infernal, se mai intalnesc cu cineva, nu gatesc si nu spala vase, oferta este mai mare mai ales cind nu te pricepi foarte bine la gatit. Cu alte cuvinte, fac asta nu numai pentru ca isi permit sau din comoditate, dar au si anumite beneficii.

Mie mi se pare potrivit  sa facem comparatia intre situatia prezentata mai sus,  si externalizarea de servicii sau atunci cand apelam la un consultant profesionist pentru  un proiect, un studiu sau o cerere de finantare. Indiferent ca uneori  avem impresia ca putem sa facem  singuri totul, este bine sa externalizam. De fapt, si atunci  cand fac singur ceva ma costa timp, materiale, culegerea de informatii, transport, tiparire, dotari necesare etc, la fel cum se intampla atunci cand ma hotarasc sa mananc acasa in loc sa merg  la restaurant, am nevoie de legume, carne si timp sa le pregatesc.  Efortul poate fi calculat in bani cheltuiti sau bani necastigati in timpul respectiv. Cind platesti un serviciu externalizat de fapt platesti in plus numai diferenta si in acelasi timp poti sa faci altceva  ca sa castigi alti bani. Lumea civilizata a descoperit de timpuriu aceste calcule si a adoptat forma externalizarii serviciilor ca o formula de suces si profitabila. Cel mai mare castig consta in calitatea serviciilor pe care le exgternalizezi. Consultantii profesionisti, care fac proiecte pe banda rulanta sigur ca sunt mai indemanatici, mai rapizi, au instrumente, au seturi de module gata facute care sunt generale si aproape identice, care pot fi folosite cu mici modificari in orice proiect.  Ei cunosc limbajul ghidurilor, au clara de la inceput schema si gasesc repede incadrarea potrivita, merg direct la tinta. Cunoscand modul de evaluare, cerintele si obiectivele pentru  majoritatea apelurilor, au „pachete” de formulari potrivite si nu trebuie  decat sa schimbi subiectul specific proiectului.

Pot sa dezvolt subiectul si pe partea implementarii proiectului, dar imi ia mai mult timp, idea este acealasi, poate voi reveni intr-un alt articol.

Traim intr-o perioada de tranzitie in care se intampla multe schimbari, incet incet vom intra si noi in lumea „buna”. Mai timizi, un pic impinsi din spate, dar sigur vom intra – nu avem de ales. Vom renunta la gandirea mestesugarului, care le facea singur pe toate, iar daca vrem sa castigam – poate ca ar fi util sa incepem sa gandim ca expertii in finante  – sa castigam bani in timp cit mai scurt, sa ne orientam dupa randament, adica sa lucram 20% efort si sa obtinem 80% din  profit.

Sfatul meu – nu pierdeti timp daca aveti o idee de proiect.

Perparim Demi

Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top