A fost lansat programul de finantare al noilor Instalatii de cercetare de interes national

infiintare-firma1.jpg

cereri-poscceMinistrul delegat pentru invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a lansat Programul de Finantare al Noilor Instalatii de Cercetare de Interes National.

Astfel, sunt puse in aplicare prevederile HG 786/10.09.2014, privind aprobarea listei instalatiilor si obiectivelor speciale de interes national finantate din fondurile Ministerului Educatiei Nationale. Lista contine 29 de instalatii si obiective speciale de interes national ale caror cheltuieli pentru intretinerea, exploatarea, functionarea si securitatea instalatiilor sunt finantate din fondurile alocate MEN, de la bugetul de stat (capitolul Cercetare fundamentala si Cercetare dezvoltare).

Este inca o initiativa care se inscrie in perspectiva strategica mai ampla a Ministerului Educatiei Nationale, prin care se urmareste o deschidere catre resursele internationale dedicate cercetarii in domeniile de interes. Am atras pana in acest moment fonduri in valoare de 1 miliard de euro pentru cercetare-dezvoltare, exista, asadar, o continuitate de actiune care confirma si certifica angajamentul Guvernului de a transforma cercetarea intr-un vector de dezvoltare a Romaniei“, a declarat ministrul Mihnea Costoiu.

Ministrul Cercetarii a reamintit ca nu mai departe de sfarsitul lunii septembrie, au fost lansate 17 noi proiecte in cadrul operatiunii “Dezvoltarea infrastructurii Cercetare-Dezvoltare existente si crearea de noi infrastructuri CD (laboratoare, centre de cercetare)” – Axa prioritara 2 POSCCE – “Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate”, in valoare de 60 de milioane de euro.

Un alt obiectiv strategic al MEN il reprezinta transformarea cercetarii intr-un pol de competitivitate pentru sectorul privat. “Numai anul trecut, spre exemplu, am semnat impreuna cu reprezentantii a 125 de firme, IMM-uri, intreprinderi mari, companii, contracte de cercetare in valoare de 110 milioane Euro creand noi oportunitati de dezvoltare pentru mediul de afaceri din Romania. Ca efect direct, va pot spune ca am obtinut, astfel, o crestere a cheltuielii in domeniul cercetarii private cu 120 milioane Euro, prin cofinantarea proprie din partea acestor firme“, a punctat Mihnea Costoiu.

Sursa: MEN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.