A fost lansat proiectul ,,Fondul pentru actiuni in domeniul managementului energiei durabile”

elvetiano-roman.jpg

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in calitate de Organism Intermediar, a demarat, in data de 13 iulie 2017, in parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Confederatiei Elvetiei, in calitate de Finantator si cu Ministerul Finantelor Publice, cu rol de Unitate Nationala de Coordonare, proiectul „Fondul pentru actiuni in domeniul managementului energiei durabile” (SEAF).

Proiectul este cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene, in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano – Roman vizand reducerea disparitatilor economice şi sociale in cadrul Uniunii Europene extinse, si face parte din Aria de concentrare 4 – „imbunatatirea mediului inconjurator”.

Obiectivul proiectului vizeaza sustinerea unui management al energiei durabile la nivelul municipalitatilor din Romania, prin imbunatatirea infrastructurii locale, consolidarea capacitatilor de gestionare si constientizarea cu privire la eficienta energetica si energia regenerabila, cu scopul de a creste calitatea vietii cetatenilor, a diminua costurile energetice si de a oferi un raspuns la schimbarile climatice.

Proiectul SEAF cuprinde doua componente de finantare, astfel:

1). Abordarea integrata a „Premiului European pentru Energie”(EEA), cu o valoare totala de 2.666.989 CHF, prin care oraşele vor fi initiate pentru „Premiul European pentru Energie” in conformitate cu practicile si procedurile europene şi vor elabora, sau actualiza dupa caz, „Planul de Actiune pentru Energie Durabila”;
2). Actiuni privind energia durabila (proiecte de mici dimensiuni) in comunitati (oraşe) din regiunile sarace/subdezvoltate ale Romaniei, cu o valoare totala de 5.333.979 CHF, pentru a sprijini localitati din regiuni defavorizate economic, prin contributii la proiectele de investitii urbane, relevante in managementul energiei durabile si importante pentru dezvoltarea comunitatii.

Durata de implementare a proiectului este cuprinsa intre mai 2016 si septembrie 2019, iar valoarea totala eligibila din partea Confederatiei Elvetiei este de 8.350.968 CHF (din care, 350.000 CHF, cheltuieli de management).

Toate actiunile si proiectele care urmeaza sa fie finantate de catre SEAF vor fi cofinantate cel putin cu 15% de catre beneficiarii acestor actiuni si proiecte, urmand ca maxim 85% din sumele alocate sa fie rambursate din fondurile Contributiei Elvetiene.

Pentru detalii suplimentare legate de acest proiect:

Ramona Elena sOIMU – Manager de proiect, e-mail: [email protected]

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.