A fost stabilit cuantumul platilor directe unice pe suprafata, a platilor separate si a platilor specifice pentru orez

bani_luati.jpg

bani_luatiGuvernul Romaniei a adoptat, Hotararea privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, a platilor separate si a platilor specifice pentru orez, care se acorda in agricultura in sectorul vegetal.

Astfel, pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS), cuantumul maxim al platilor este de 156,89 de euro/hectar. Pentru cultivatorii de sfecla de zahar, s-a decis acordarea unui sprijin suplimentar, cu o valoare maxima de 379,17 euro/hectar. Totodata, cultivatorii de orez vor beneficia de o plata suplimentara de maximum 300 de euro/hectar. Valoarea platilor directe se incadreaza in pachetele financiare aprobate de Comisia Europeana.

Sumele totale necesare aplicarii schemelor de plati sunt alocate temporar din veniturile din privatizare in lei si in valuta, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului si contul curent in valuta al Ministerului Finantelor Publice, urmand sa fie decontate ulterior de Comisia Europeana, din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA). Astfel, bugetul alocat pentru aplicarea schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) se ridica la peste 1,36 miliarde de euro (peste 6 miliarde de lei). Pentru acordarea sprijinului suplimentar de care vor beneficia cultivatorii de sfecla de zahar s-au alocat inca 8 milioane de euro (35.643,236 mii lei), in vreme ce alte 3 milioane de euro (13.230,60 mii lei) au fost bugetate pentru aplicarea schemei de plata pentru orez din zonele defavorizate, altele decat zona montana, in conformitate cu articolul 68 alineatul(1) din Regulamentul (CE) nr.73/2009.

Cursul de schimb utilizat pentru calculul subventiilor este de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2014.

Precizam ca, incepand cu 16 octombrie 2014, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) va incepe plata avansurilor de pana la 50% din platile aferente schemei de plata unica pe suprafata, urmand ca banii sa ajunga la fermieri pana la finele lunii in curs.

Suprafata de referinta pentru schema de plata unica pe suprafata este de peste 8,16 milioane de hectare.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.