Ministerul Finantelor Publice a propus reintroducerea programului „Primul tractor” si extinderea sa catre alte utilaje costisitoare necesare in agricultura, dar de care vor putea beneficia doar asociatiile producatorilor agricoli, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltatii Rurarale (MADR), Achim Irimescu.
„Am avut o discutie pe cateva subiecte cu ministrul Finantelor, Anca Dragu, iar unul dintre ele, propus chiar de doamna ministru, a fost extinderea programului „Primul tractor” catre utilaje mari, scumpe si costisitoare, pe care sa le dam asociatilor, ca sa incurajam asocierea. A fost ideea ministrului de Finante si noi sustinem in totalitate acest demers. Aceasta a dispus efectuarea unei analize la Ministerul Agriculturii pentru a agrea ce trebuie facut pe acest program. Banii vor proveni din bugetul national, de la MFP, care se va ocupa efectiv de partea de finantare si de detaliile derularii acestui program”, a explicat Irimescu.
Acesta a precizat ca deocamdata nu a fost realizata o evaluare financiara referitoare la acest program, insa saptamana aceasta va mai avea loc o intalnire cu reprezentantii MFP.
„Nu stim exact despre ce sume este vorba in prezent, insa din evaluarea noastra va rezulta ceea ce ar trebui sa luam. De exemplu, un utilaj de recoltat sfecla costa in jur de 500.000 de euro, sunt cele mai costisitoare, dar mai sunt si combine sau diverse alte utilaje specializate pe diverse domenii si sectoare din agricultura si care, repet, se vor adresa doar asociatiilor. Vrem astfel sa incurajam asocierea producatorilor agricoli„, a mai spus Irimescu.
In ceea ce priveste Camerele Agricole, seful MADR a subliniat ca va merge marti in Comisiile de specialitate din Parlament pentru a le prezenta solutia pe care o agreeaza si premierul Ciolos, initiatorul acestui proiect al Camerelor Agricole, inca din perioada in care era ministru al Agriculturii. „Exista doua tipuri de Camere Agricole in acest moment, cele platite de MADR dar care se afla la Consiliile Judetene si pe care le avem in toate judetele si avem acele Camere Agricole private, cele care nu sunt de utilitate publica. Aici sunt mai multe variante si posibilitati, iar o varianta pe care o favorizeaza premierul Ciolos, care a fost ministru al Agriculturii si comisar european pentru Agricultura, si a luat modelul frantuzesc, este cea in care, conform domniei sale, ar trebui sa scoatem complet aceste Camere de la Consiliile Judetene, sa le ducem in sectorul privat si sa fie de utilitate publica. Sunt insa o multime de dificultati legate de procesul in sine. Eu nu pot merge la Parlament fara sa am un tablou foarte clar cu ce se poate face si cu ce nu. Marti vom discuta si aceasta problema a Camerelor Agricole”, a mai spus Irimescu.
Sursa: Agerpres