Adevarul gol-golut: Rata REALA de absorbtie a banilor europeni la finele lui 2014=DOAR 35 %

Rata corectă de absorbţie a fondurilor europene pentru România este de 35%, iar situaţia este dramatică, a declarat joi, într-o conferinţă organizată la Bucureşti de Banca Mondială, reprezentantul Comisiei Europene, Benoit Nadler, din cadrul echipei pentru România a DG Regio.

‘Situaţia este dramatică şi România este de departe ultima pe lista absorbţiei fondurilor europene’, a avertizat Nadler, care a adăugat că există consecinţe tehnice – riscul de a pierde bani, dar şi un impact economic – ‘dacă nu se iau banii, proiectele nu sunt implementate, nu sunt motoare ale economiei şi scade atractivitatea României’.În opinia expertului CE, cauzele absorbţiei reduse a fondurilor europene de către România sunt mecanismele tehnice greoaie, problema avansurilor mari care îi face pe beneficiari să nu se mai grăbească să obţină şi mai mulţi bani, precum şi probleme de personal şi de competenţe ale autorităţilor de management.

Dificultăţile împiedică firmele serioase să facă afaceri în România, iar la Bruxelles sunt primite în mod regulat plângeri ale unor mari companii despre lipsa de transparenţă din România, a spus Nadler.

Cererile de plăţi pentru proiecte trebuie însoţite de documentaţii de sute de pagini, iar acest lucru nu are niciun sens, a spus reprezentantul DG Regio a CE. ‘Deşi se plâng de lipsa personalului, autorităţile de management nu simplifică procedurile. Am suspendat plăţile pentru proiecte pentru că documentaţiile împovărătoare nu asigură corectitudinea şi conformitatea, doar supraîncarcă beneficiarul, care nu mai poate face faţă mental problemelor. Procedurile ineficiente şi inadecvate sufocă implementarea proiectelor în România’, a subliniat Nadler.

Numărul excesiv de audituri şi controale necoordonate şi incosecvente amplifică incertitudinea investitorilor, iar autorităţile protejează incompetenţa prin tot mai multe proceduri, a mai spus oficialul.

About Ion Coman

Presedinte Director General in cadrul Agentiei de Consultanta PROEUROPA FONDURI EUROPENE Sibiu, MEMBRU in cadrul CENTRULUI DE INFORMARE SI ASISTENTA pentru IMM-INFOBIZ SIBIU MEMBRU IN CADRUL RETELELEI MULTIPLICATORILOR DE INFORMATII AI PNDR, precum si RETELEI NATIONALE DE DEZVOLTATE RURALA -RNDR Aria de operatiuni: Regiunile CENTRU si NORD-­VEST Domeniu de specializare: PROIECTE ACCESARE FONDURI NERAMBURSABILE EUROPENE/GUVERNAMENTALE Managementul achizitiilor publice in proiectele cu cofinantare europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.