ADR Vest, implicata intr-un proiect pentru dezvoltarea navigatiei pe Dunare

Dunare_barja.jpg

Dunare_barjaUna dintre prioritatile Regiunii Vest si ale Romaniei pentru urmatoarea decada este dezvoltarea arealului Dunarii, atat din punct de vedere turistic, cat si al capacitatii de navigabilitate si transport european, dat fiind faptul ca fluviile Dunare-Rin-Main formeaza culoarul 18 al retelei europene TEN-T.

In acest context, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest) vine in sprijinul activitatilor de pregatire si implementare a Strategiei Regiunii Dunare 2014-2020 prin intermediul mai multor proiecte si initiative regionale si internationale.

Astfel, ADR Vest este partener in cadrul proiectului cu titlul “Dezvoltarea unei nave de ultima generatie pentru transportul pe caile navigabile interioare europene si a sistemului logistic” (Development of a Next generation European Inland Waterway Ship and logistics system  – NEWS) alaturi de un consortiu format din companii private si universitati din Europa.

Obiectivul principal al proiectului vizeaza cresterea fluxurilor de transport pe caile navigabile interioare (in special transportul de containere pe Dunare) prin dezvoltarea unui nou model de nava-container pentru caile navigabile interioare, precum si dezvoltarea sistemului logistic care sa faciliteze transportul pe caile navigabile interioare facandu-l mai eficient din punct de vedere ecologic, al costurilor si al timpului.

Strategia Regiunii Dunare 2014-2020 inglobeaza mai multe domenii de interventie, dintre care mentionam mobilitate, energie, cultura si turism, calitatea apei, biodiversitate, societatea cunoasterii sau competitivitate. Proiectul NEWS se incadreaza in masurile strategiei legate de imbunatatirea mobilitatii pe Dunare si utilizarea surselor regenerabile de energie in alimentarea mijloacelor de transport pe Dunare.

Proiectul NEWS se afla in implementare – perioada ce se va finaliza in luna august a anului 2015 – si este finantat cu fonduri nerambursabile in cadrul Programului Cadru 7 al Uniunii Europene  – Transport de suprafata durabil, apelul de proiecte SST.2012.2.2-1 Flote inovatoare pentru lanturi logistice eficiente – Proiecte de colaborare – proiecte de cercetare de scara mica si medie. Bugetul acestuia este de peste 2 milioane euro din care finantarea nerambursabila depaseste 1,7 milioane euro.

Consortiul care asigura implementarea proiectului este alcatuit din: ADR Vest, Universitatea Tehnologica din Viena (Austria) – cu rol de coordonator de proiect, Ziviltechniker DI Anzböck (Austria) – companie de consultanta in domeniul ingineriei civile, Helogistics – companie de transport logistic ce opereaza pe Dunare (Austria), compania Maritime Engineering and Projecting Lindenau (Germania), Universitatea Duisburg-Essen (Germania), Universitatea Dortmund (Germania), Universitatea Novi Sad (Serbia), compania Intermodal Concepts & Management (Elvetia), compania de consultanta pentru proiecte internationale Projektkompetenz.eu (Austria).

De asemenea, proiectul NEWS beneficiaza si de sprijinul Partenerilor Asociati: Portul din Viena (Austria), Portul Enns (Austria), Portul Novi Sad (Serbia), Portul Moldova Noua (Romania), Senator International – companie de transport (Germania), DHL Global Forwarding GmbH – companie de curierat si logistica (Germania), reteaua Inland Navigation Europe – organizatie ce promoveaza si demonstreaza beneficiile economice si de mediu prezentate de transportul pe apa in Uniunea Europeana.

Sursa: ADR Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.