Comisia Europeana asteapta din partea Romaniei un draft “matur” de Acord de Parteneriat, pana la sfarsitul lui septembrie

Teodorovici_steag.jpg

Teodorovici_steag“Romania nu se descurca mai bine sau mai rau decat alte state UE in intocmirea Acordului de Parteneriat pentru urmatoarea perioada de programare, iar opinia publica ar trebui sa dea dovada de mai multa rabdare in privinta realizarii acestui document care reprezinta o premiera pentru toate tarile”, a declarat comisarul european Johannes Hahn, dupa o intrevedere avuta la Bruxelles cu ministrul fondurilor europene din Romania, Eugen Teodorovici.

Comisarul european pentru politica regionala a precizat ca serviciile CE sunt intr-un permanent dialog cu autoritatile romane, executivul comunitar asteptand primul draft de Acord de Parteneriat pana la “sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie”.

“Inteleg ca autoritatile romane lucreaza din greu la pregatirea viitoarelor programe operationale, dezvoltand o strategie coerenta si asigurandu-se ca fondurile europene sunt alocate in modurile cele mai eficiente in conformitate cu prioritatile nationale si sectoriale si ca va exista o tranzitie lina de la actuala la viitoarea perioada de programare”, a spus Hahn in cadrul unui briefing de presa.

Intrebat daca Romania intampina mai multe dificultati decat alte state membre in intocmirea Acordului de Parteneriat sau daca se poate vorbi despre o lipsa de strategie in documentele trimise de autoritatile romane, Johannes Hahn a precizat ca “este un exercitiu pe care il facem pentru prima data cu toata lumea”.

“Politicile noastre au evoluat semnificativ, am introdus multe elemente noi, ca de exemplu alinierea la strategia Europa 2020 si Master Planul si, in aceasta privinta, este o provocare, un prim exercitiu pentru fiecare tara. Romania nu se descurca mai bine sau mai rau decat orice alta tara si am incredere ca vom primi un prim draft matur pana la sfarsitul lui septembrie. Cred ca opinia publica din Romania, ca si cele din alte tari, ar trebui sa dea dovada de mai multa rabdare in aceasta chestiune. Avem un interes sa dezvoltam si mai mult tari ca Romania, dar trebuie sa facem acest lucru in conformitate cu o strategie clara privind modul de folosire a banilor si garantand ca nu ne vom confrunta cu problemele pe care le-am vazut in actuala perioada de programare”, a afirmat inaltul oficial european.

La randul sau, Eugen Teodorovici a subliniat ca draftul de Acord de Parteneriat “este un document care necesita si va necesita o lunga dezbatere cu toti factorii implicati, iar noi in Romania discutam foarte mult cu toti partenerii de dialog astfel incat sa avem un document care sa raspunda in primul rand observatiilor CE primite in luna iulie a acestui an pe prima versiune a acestui document”.

In privinta documentului care va fi trimis CE la finalul lui septembrie, Teodorovici si-a exprimat speranta ca va fi “o versiune care sa fie cat mai aproape de forma finala, pentru ca pana la sfarsitul anului sa putem semna, impreuna cu partea comunitara, acest document de programare”.

“Acest nou document va arata foarte clar si modul in care mecanismul de implementare va fi gandit in Romania, va fi unul mai simplu, mai eficient, cu mai putine structuri implicate in tot ceea ce inseamna managementul fondurilor europene, speram noi un mecanism care sa aduca Romaniei un nivel de absorbtie inca din primii ani de implementare mult mai ridicat decat in actualul cadrul financiar”, a mai afirmat Teodorovici.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.