SAPARD: proiecte aprobate nu pot fi aplicate pentru ca primariile nu au banii necesari pentru a acop

In sesiunile de depunere a proiectelor pentru programul SAPARD, care au avut loc in perioada 1 august 2002 – 31 mai 2003, pentru masura 1.1 “Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale” au fost depuse un numar de 1.354 de cereri de finantare, in valoare de 1,064 miliarde euro. Dintre aceste proiecte, desi au fost declarate eligibile, 439 nu pot fi puse in aplicare, deoarece autoritatile locale nu dispun de fonduri pentru a acoperi cota de 25 la suta din valoarea totala a proiectului.

De altfel, din cele 374 de proiecte depuse la Serviciul Achizitii Publice de la Agentia SAPARD, au fost transmise si publicate pe site-ul Comisiei Europene anunturi de licitatie privind stabilirea firmelor de constructii ce urmeaza a executa lucrarile (constructii si reabilitari de drumuri, statii de alimentare cu apa, sisteme de canalizare) doar pentru 92 de proiecte, din care numai in 9 cazuri s-au organizat si finalizat licitatiile.

Pentru reabilitarea drumurilor in zonele rurale – una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei, in perspectiva integrarii in UE – sunt aprobate si contractate 239 de proiecte, in valoare de 194,38 milioane de euro. Majoritatea acestor proiecte nu sunt fezabile, pentru ca primariile nu au bani pentru a acoperi cota ce le revine din valoarea proiectului, existand riscul ca Romania sa piarda aceste fonduri importante.

Firmele de constructii, care si-au pus o mare speranta in aceste proiecte, este nemultumit de pasivitatea autoritatilor. Unele firme de constructii-drumuri au investit fonduri insemnate in procurarea de utilaje si tehnologii moderne, tocmai pentru a putea prelua si executa aceste lucrari la standarde europene.

Si la proiectele de alimentare cu apa si de canalizare in sistem centralizat, situatia este asemanatoare: au fost aprobate si contractate 199 de astfel de proiecte, in valoare de 155,5 milioane de euro, dar primariile nu gasesc banii pentru a acoperi circa o treime din valoarea lucrarilor, restul fiind finantare gratuita de la UE.

Sursa: www.adevarulonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.