AFIR: Fermierii cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd nu au obligatia de a incheia contracte cu o platforma comunala

agricultura-pndr.jpg

Fermierii care detin platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd in exploatatiile agricole, amenajate dupa modele tehnice agreate, nu au obligatia de a incheia un contract cu o platforma comunala pentru gestionarea acestuia, sustine directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu.

“Din analizele realizate in urma sesiunilor anterioare, am identificat o serie de aspecte cu privire la amenajarile pentru gestionarea gunoiului de grajd, pe care am considerat ca trebuie sa le detaliem. Astfel, pentru submasura 6.1 ‘Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’, precum si 6.3 ‘Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici’ sunt acceptate si amenajarile de tip compost cu pat de paie sau intaritura de pamânt, precum si gramezile de compost cu folii de plastic, acestea incadrându-se ca platforme de gestionare a gunoiului de grajd in sistem individual. De asemenea, facem precizarea ca fermierii care detin platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd, amenajate dupa modele tehnice agreate, nu au obligatia de a incheia un contract cu o platforma comunala pentru gestionarea gunoiului de grajd’, a spus acesta.

AFIR reaminteste faptul ca depozitarea gunoiului de grajd provenit din exploatatiile agricole se face in sistem individual si/sau comunal, conform prevederilor Codului de bune practici agricole privind protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole. Astfel, fermele zootehnice mici si medii pot folosi, ca sistem individual pentru depozitarea gunoiului de grajd, modelele tehnice prezentate in Ghidul depozitarii gunoiului de grajd in ferme individuale, elaborat de Ministerul Apelor si Padurilor.

Conform legislatiei in vigoare, platformele individuale trebuie sa aiba o baza impermeabila si sa fie prevazute cu pereti de sprijin si sistem de colectare pentru evitarea oricarui risc de poluare a apelor cu nitrati din surse agricole. De asemenea, amenajarea trebuie sa aiba o capacitate suficienta de stocare, dimensionata in raport cu efectivele de animale din ferma, care sa asigure depozitarea gunoiului de grajd pentru o perioada mai mare cu o luna decât intervalul de interdictie pentru aplicarea pe terenul agricol a ingrasamintelor organice.

AFIR mentioneaza ca actele normative specifice (Codul de bune practici agricole privind protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole, aprobat prin Ordinul MMGA/MAPAM nr. 1182/1270/2015, si Ghidul depozitarii gunoiului de grajd in ferme individuale, elaborat de Ministerul Apelor si Padurilor) se regasesc ca anexe la Ghidul solicitantului aferent fiecarei submasuri, pe pagina de internet a Agentiei (www.afir.info).

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.