AFIR: Termenul de minimum 10 ani pentru contractele de arenda a terenurilor agricole a fost eliminat

agricultura-300x225.jpg

Incepand din 28 aprilie 2016, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste cereri pentru finantarea proiectelor de investitii in cadrul primei sesiuni de depunere a proiectelor prin intermediul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014–2020 (PNDR 2020), pentru anul 2016.

Una din modificarile importante pentru simplificarea accesarii finantarii nerambursabile europene de catre solicitanti o constituie eliminarea termenului de valabilitate de minim 10 ani pentru contractele de arenda a terenurilor agricole.

Doar in cazul exploatatiilor care presupun infiintarea şi/sau reconversia plantatiilor pomicole, contractele care confera dreptul de folosinta (arenda, concesiune) asupra terenurilor agricole trebuie sa aiba o valabilitate de minimum 15 ani (exceptie: plantatiile de vita de vie, pepinierele, culturile de capşun, zmeur, mur, coacaz şi agriş unde perioada minima este de 10 ani), incepand cu anul depunerii Cererii de Finantare.

Pentru celelalte tipuri de culturi nu este necesara prezentarea documentelor pentru terenul agricol, verificarea facandu-se de catre expertii evaluatori, exclusiv in sistemul IACS.

Aplicabilitatea imediata a acestor modifcari se va reflecta la depunerea proiectelor pentru Submasurile 4.1 – Investitii in exploatatii agricole, 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri şi 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici pentru care sesiunea este deja deschisa.

Sursa: Ministerul Agiculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.