Ajutor pentru producatorii de cartofi ale caror recolte au fost distruse

cartofi1.jpg

Guvernul a alocat fondurile necesare pentru plata ajutorului de stat care se acorda producatorilor de cartofi, ale caror culturi au fost afectate de organismele de carantina daunatoare culturii cartofului, pentru recolta anului 2010, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

In acest sens, Executivul a alocat suma de 7,457 milioane de lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2012. “Este un ajutor de stat promis mai demult care este astazi aprobat de Guvern“, a afirmat Dan Suciu.

Astfel, pentru culturile de cartof de samanta compromise, producatorii agricoli vor primi un ajutor intre 0,5 lei si 2,6 lei pe kilogram, iar pentru cartoful de consum vor primi ajutor de 1,5 lei pe kilogram.

De asemenea, Guvernul a aprobat metodologia de acordare a acestui ajutor, care este destinat producatorilor agricoli ale caror culturi au fost afectate de organismele de carantina – putregaiul inelar al tuberculilor de cartofi si putregaiul brun al cartofului.

Deoarece pentru aceste organisme daunatoare nu exista nicio metoda chimica sau biologica de combatere, eradicarea/impiedicarea raspandirii se realizeaza numai prin aplicarea cu strictete a masurilor de control asupra tuberculilor de cartof declarati contaminati sau probabil contaminati, impuse de legislatia fitosanitara in vigoare si anume: distrugere, consum animalier, industrializare etc.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.