Alain Lamassoure: “România are nevoie de timp, a-şi mări rata de absorbţie a fondurilor UE”

“Modul în care vor fi distribuiţi banii pentru viitorul buget multianual al UE va ţine cont nu numai de gradul de absorbţie a fondurilor europene de până acum, dar şi de calitatea proiectelor implementate fiindcă, de exemplu, în cazul Greciei nu rata de absorbţie a fost problema, ci modul în care s-au cheltuit fondurile”, a declarat ieri, la Strasbourg, Alain Lamassoure, preşedintele comisiei pentru bugete din cadrul Parlamentului European (Sursa: Capital)
As vrea sa comentez cu privire la calitatea proiectelor implementate:
– calitatea implementarii incepe de la respectarea procedurii de achizitii; la proiectele romanesti au fost descoperite numeroase nereguli la procedura de achizitii, fapt pentru care se aplica un factor de corectie la proiectele castigate deja, fapt pentru care au si fost blocati banii europeni de catre Comisia Europeana in iulie 2011.
– modul in care se cheltuiesc banii europeni in proiectele care castigat finantarea trebuie sa respecte intocmai prevedrile proiectului; au fost numeroase cazuri in care, in baza descoperirii de catre Comisia de audit a utilizarii necorespunzatoare a banilor europeni s-a deschis dosar penal factorilor implicati.
– Utilizarea banilor europeni implica multa responsabilitate, seriozitate, angajament.
– Europarlamentarul francez a subliniat că pentru România este important faptul că politica de coeziune va fi păstrată şi finanţată până în 2020, cel puţin la nivelul actual.
– este o oportunitate enorma pentru noi romanii, pentru care trebuie sa depunem eforturi sustinute in a o folosi!

About Maria Judea

Cariera mea profesionala pe scurt: am doua licente: tehnologie chimica – Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca 1995, si contabilitate – Universitatea Petru Maior Targu Mures 2005; am absolvit un master: “Banci si piete de capital” – Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca 2006; am o experienta profesionala de 9 ani in productie si managementul calitatii, respectiv de 6 ani in domeniul financiar – 3 ani creditare, 3 ani consultanta si elaborare proiecte de finantare.

One thought on “Alain Lamassoure: “România are nevoie de timp, a-şi mări rata de absorbţie a fondurilor UE””

  1. Mihaila Raul spune:

    Domnul are dreptate. Si eu am spus pe acest site ca guvernul se gandeste doar la absorbtie, nu si la calitatea proiectelor. Si va dau exemplu POSDRU. Modul de selectie e deficitar. Adica cine are viteza mai mare la tiparit cererea online intra la finantare. personal consider ca pe PHARE calitatea era mai buna, desi selectia intarzia procesul.
    In plus, pe POSDRU sunt firme care au cate 7-8 proiecte si la tot atatea sunt parteneri. Toate sunt facute cu o aceeasi echipa si calitatea e cum e din cauza imposibilitatii acoperirii fizice a proiectelor Verificati sa vedeti la ITM cate contracte de munca are o aceeasi persoana pe POSDRU. Verificarea e simpla. Banii se scurg si spre partid si spre tot felul de imbuibati de tranzitie.
    Eu personal as limita nr proiecte finantate la maxim 2 si s-ar produce o impartire de bani la mai multi, fapt care ar reduce riscul de hotii si derapaje. In plus, calitatea ar creste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.