Alianta UE in sectorul bateriilor: regiunile isi unesc fortele pentru a construi un lant valoric industrial in domeniul materialelor avansate pentru baterii

alianta_baterii_ue.jpg

Luni, 8 octombrie, in contextul Saptamanii europene a regiunilor si oraselor, vicepresedintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energiei, si comisarul european Corina Cretu, responsabil pentru politica regionala, participa la lansarea unui parteneriat inter-regional in sectorul bateriilor.

“Este o veste foarte buna, acum chiar inainte de prima aniversare a Aliantei UE in sectorul bateriilor. Acest parteneriat va juca un rol esential in viitorul productiei de baterii din UE, o piata care s-ar putea dezvolta pentru a atinge un volum de 250 miliarde de euro anual, pana in anul 2025, si asta doar in Europa. UE poate deveni un lider pe aceasta piata, iar parteneriatul ne va oferi sprijinul necesar pentru indeplinirea acestui obiectiv”, a declarat vicepresedintele Šefčovič.

“Speranta mea este ca acest nou parteneriat sa inspire si sa determine si alte regiuni sa utilizeze cat mai eficient sprijinul UE in directia consolidarii lantului valoric european din sectorul bateriilor in anii ce vin, sprijin inclus in noua generatie de programe din cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027”, a adaugat la randul sau comisarul Cretu.

Prezidat de Slovenia si reunind regiunile Auvergne-Rhône-Alpes si Nouvelle Aquitaine din Franta, Andaluzía, tara Bascilor si Castilla y León din Spania, si Lombardia din Italia, acest parteneriat inter-regional va primi un sprijin personalizat din partea Comisiei Europene pentru a dezvolta si extinde proiecte comune in domeniul materialelor avansate pentru baterii, in cadrul actiunii pilot pentru o specializare inteligenta dedicata inovarii inter-regionale.

Actiunea-pilot va fi operationala pana la finalul anului 2019, parteneriatul beneficiind de sprijinul unor echipe speciale constituite in cadrul Comisiei, ce vor include experti din diverse departamente tematice, precum si de cel al unor experti externi specializati in modelarea financiara, planuri de afaceri sau drepturi de proprietate intelectuala.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.