Comisia Europeana avertizeaza tarile estice ca accesarea fondurilor UE va fi conditionata de situatia justitiei

qqq.jpg

Guvernele tarilor est-europene se vor confrunta cu presiuni din ce in ce mai mari privind accesarea fondurilor comunitare daca nu vor respecta independenta justitiei, avertizeaza vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, care este si comisar european pentru Uniunea Energetica.

Maros Sefcovic, un politician slovac care a anuntat candidatura in cadrul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D) pentru postul de presedinte al Comisiei Europene, a semnalat ca prioritatea sa va fi intensificarea dialogului institutional cu tari precum Ungaria si Polonia, criticate de Uniunea Europeana din cauza reformelor constitutionale. Vicepresedintele CE atrage atentia ca statele care beneficiaza de finantare UE, in principal cele est-europene, trebuie sa se astepte din partea tarilor vestice la conditii mai stricte in materie de respectare a standardelor comunitare.

Maros Sefcovic a notat ca exista deja propuneri privind conditionarea finantarii UE de respectarea normelor statului de drept. “Daca vrei sa poti cheltui banii contribuabililor europeni, atunci trebuie sa existe garantii suta la suta ca sunt tranzactiile sunt supravegheate adecvat – ca exista instante judiciare independente, auditori independenti si un sistem judiciar independent care sa verifice modul in care sunt cheltuiti banii”, a declarat Maros Sefcovic pentru agentia Reuters.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.