Alternativa dezvoltatorilor la Legea darii in plata: locuinte noi pentru inchiriere

Daca dezvoltatorii vor ramane fara clienti pentru apartamentele construite din cauza legii darii in plata, alternativa este inchirierea acestora. O companie a si construit primul bloc de apartamente pentru chirie, pentru ca exista cerere.

Nu ar fi ceva nou pentru dezvoltatori. Dupa ce balonul imobiliar s-a spart iar bancile au inasprit conditiile de creditare, putini au fost cei care au mai cumparat apartamente noi. Dezvoltatorii au fost nevoiti atunci sa scoata apartamentele la inchiriere, la preturi apropiate de cele cerute de proprietarii apartamentelor vechi.

Dezvoltatorul spaniol Gran Via are in constructie doua blocuri cu 289 de apartamente in Bucuresti, peste drum de mallul Plaza Romania. Clientii care au semnat contracte de rezervare pentru apartamentele care urmeaza sa fie finalizate in aceasta toamna, au renuntat la achizitie dupa ce fondurile pentru Prima Casa s-au terminat.

Afectat a fost si ritmul de vanzari, care a scazut, iar compania ia in calcul si varianta inchirierii locuintelor daca in piata va aparea un blocaj datorat de accesibilitatea cumparatorilor la credite ipotecare dupa ce 14 banci au majrat avansul.

„Ne-am gandit si la aceasta posibilitate de a le inchiria. La Lujerului avem doua blocuri in constructie, iar unul dintre ele este mai mic, cu apartamente mai scumpe. Daca ramanem cu apartamente pe stoc, cele din blocul mic le vom scoate la inchiriere”, a declarat Antoanela Comsa, director Gran Via Romania.

In timp ce unii dezvoltatori iau in calcul si aceasta varianta de rezerva, altii s-au orientat spre a face o afacere din apartamentele noi destinate exclusiv inchirierii.

Este cazul dezvoltatorului RPD Development care a construit un bloc cu 160 de apartamente destinate exclusiv inchirierii si cauta acum parteneri pentru asocierea intr-un nou proiect.

„Am vazut ca in Bucuresti exista cerere, dar nu exista oferta. Ne gandim sa construim blocuri cu apartamente de inchiriat doar pentru studenti si suntem in cautare de asocieri pentru terenuri”, a declarat Robert Kurthy, managing director RPF Development.

Vitan Estates este un bloc de apartamente destinate doar inchirierii si construit de companie in apropierea proiectului Vitan Residence. 35 de apartamente au fost deja inchiriate, iar clientii sunt familii tinere, dar si studenti, cu varste intre 25 si 35 de ani.

Avem o lista intreaga care ar acoperi toate apartamentele. Estimam ca in patru luni apartamentele vor fi inchiriate in totalitate”, mai spune Kurthy.

Investitia s-a ridicat la opt milioane de euro si va fi recuperata in opt ani.

Blocuri cu garsoniere si apartamente destinate doar pentru inchirieri a costruit si omul de afaceri Liviu Tudor. West Gate Studios are 925 de garsoniere, iar investitia s-a ridicat la 58 de milioane de euro. In urma cu doi ani, Liviu Tudor declara ca isi va recupera investitia in 30 de ani.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.