Presedintele Iohannis a promulgat legile privind achizitiile publice

index.jpg

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a promulgat pachetul de legi privind achizitiile publice. dupa ce fusese adoptat de plenul Camerei Deputatilor (camera decizionala), in prezenta premierului Dacian Ciolos, in data de 10 mai 2016.

„Avem un pachet de patru legi care reglementeaza achizitiile publice, un pachet care a fost recent aprobat in Parlament si astazi am promulgat aceste patru legi. Este vorba de Legea privind achizitiile publice, Legea privind achizitiile sectoriale, care inlocuieste vechea Ordonanta nr. 34/2006, pe care o abroga. Este Legea privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, care inlocuieste si abroga vechea Lege a parteneriatului public privat din 2010. Aceste prime trei legi, printre altele, transpun si trei directive europene, care au fost scadente la implementare in aceasta primavara.

Si, in fine, Legea privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, o lege care reglementeaza aceasta chestiune si inlocuieste un capitol din vechea Ordonanta nr. 34/2006. Faptul ca acest pachet a fost aprobat, cu certitudine, (este) un pas inainte in zona achizitiilor publice. Vechea reglementare, Ordonanta nr. 34/2006, a suferit nenumarate modificari, au fost nenumarate nemultumiri in legatura cu acel act normativ, si, avand acum un sistem de evaluare a achizitiilor mai complex un pic, dar care combina criteriul pretului cu elemente de calitate, este o chestiune pe care o gasesc buna. Trebuie sa apreciez in sens pozitiv faptul ca Parlamentul a inteles importanta acestui pachet de acte normative si a trecut prin toate procedurile acest pachet in aproximativ jumatate de an, ceea ce este o viteza notabila pentru Parlamentul nostru.” a mentionat presedintele Romaniei intr-o declaratie de presa.

Decretele semnate de presedintele Klaus Iohannis:

  • Decret pentru promulgarea Legii privind achizitiile publice;
  • Decret pentru promulgarea Legii privind achizitiile sectoriale;
  • Decret pentru promulgarea Legii privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;
  • Decret pentru promulgarea Legii privind remediile si caile de atacin materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor;

Va aducem aminte ca potrivit celor 3 directive din domeniul achizitiilor publice, cu exceptia catorva articole, statele membre trebuiau sa asigure implementarea acestora pana cel mai tarziu la 18 aprilie 2016.

ANAP a publicat deja, spre consultare publica o varianta de lucru a urmatoarelor proiecte de:

  • Norme metodologice de aplicare a Legiiprivind concesiunile de lucrari si servicii;
  • Norme metodologice de aplicare a Legii privind achizitiile sectoriale;
  • Norme metodologice de aplicare a Legii privind achizitiile publice (clasice)

Deci, realizarea de achizitii de catre autoritatile contractante conform noului pachet legislativ promulgat de catre Presedintele Romaniei se va putea realiza dupa aprobarea normelor metodologice de aplicare de catre Guvernul Romaniei.

Noile reglementari in domeniul achizitiilor publice vor fi operationale in totalitate intr-un termen de 60 – 90 de zile de la data intrarii in vigoare a celor patru legi care transpun in legislatia nationala reglementarile europene in domeniu, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), Bogdan Puscas.

In lipsa normelor metodologice de aplicare, toate achizitiilor publice aferente proiectelor europene realizate dupa data de 18.04.2016 conform OUG nr. 34/2006 vor primi corectii financiare cuprinse intre 5% si 100% din valoarea proiectului. (Sursa: declaratia ministrului Fondurilor Europene, Aura Raducu pentru AGERPRES – 05.04.2016).

Sursa: Presedintia Romaniei si constantinarmasu.finantare.ro

0 thoughts on “Presedintele Iohannis a promulgat legile privind achizitiile publice”

  1. NEAGU PETRICA spune:

    Este un sit foarte interesant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.