AM POSDRU, o institutie credibila?

posdru-probleme-ghid.jpg

Declaratii ale Ministrilor, ale Prim ministrului despre problemele referitoare la coruptie… Auzim directorii generali ai acestei instituții cu privire la sistemul de plati preferentiale pe care aceasta institutie il aplica si, nu in ultimul rand, auzim noii directori ai acestei institutii, dandu-ne asigurari ca totul este ok si ca sistemul merge ca uns.

Toate bune si frumoase pana aici, dar totusi, daca merge ca uns, de ce nu sunt mulțumiti beneficiarii de aceasta institutie, de ce nu sunt vizibile efectele acestor proiecte la nivelul pietei muncii?

Exista o lipsa de transparenta acuta pe care aceasta institutie o afiseaza in ultima perioada. Beneficiarii nu prea au idee despre regulile de esantionare a proiectelor care sunt controlate; registrul de plati  fost retras de pe pagina web si, nu ultimul rand, exista institutii cu sute de proiecte in acest moment. Asistam la o copiere la sistemul de plati de TVA promovat de alte institutii publice ale tarii. Practic, primeste decontul de cheltuieli numai cine are legaturi de partid …restul…se descurca.

Nu putem sa nu ne intrebam cum se poate ca in situaţia in care un ministru, care este parte a unui ong, depune un proiect si acel proiect, este evaluat si contractat in termen de 30 de zile iar in momentul de fata avem in evaluare proiecte de 2 ani de zile – deci pentru unii se poate? Nici nu se mai stie cum arata un ghid al solicitantului deorece nu au mai existat lansari in ultimii 2 ani. Ar trebui sa solicitam ministrilor sa depuna mai des proiecte pentru ne strecura si noi pe langa ei poate avem noroc in ceea ce priveste timpul de evaluare al unei cereri de rambursare.

Un alt element de suspiciune este cel legat de proiectele depuse in ianuarie 2011. Dupa ce a fost anulata depunerea din decembrie, din motive tehnice, au fost depuse proiectele ulterior, conform faimosului principiu primul venit – primul servit. Nici pana in momentul de fata nu am aflat nici un raspuns cu privire la soarta acelor proiecte. Nu se intelege ca proiectele respective sunt pentru persoane cu dizabilitati, pentru persoane care provin din grupuri vulnerabile care nu sunt membri de partid si care au nevoie de ajutorul oferit de aceste proiecte?

Dl Director General al AM POSDRU a afirmat intr-o conferinta de presa ca si licitatia din ianuarie va fi anulata pe motiv ca respectivele proiecte sunt considerate ajutor de stat. Dar oare, pana sa se lanseze ghidurile nu s-a stiut acest lucru? Este retorica intrebarea si cu siguranta exista un milion de argumente prin care se justifica faptul ca de fapt vechea conducere este responsabila si nu actuala…parca ar mai conta.

Cireasa de pe tort vine odata cu comunicatul de presa lansat de AM POSDRU prin care instiinteaza beneficiarii ca au fost verificate toate cererile de rambursare depuse conform instructiunii 61. Este o veste buna, dar totusi care sunt rezultatele verificarii, ajuta cu cineva sistemul POSDRU sau este pur si simplu un comunicat prin care se promoveaza “lucrurile bune” realizate noua conducere AM POSDRU.

Dar oare cat timp vom mai indura, cat timp vom mai putea sta cu capul plecat la aceasta autoritate care face ce vrea cu beneficiarii POSDRU, oare cat timp vom mai astepta sa ni se deconteze banii nostri pe care i-am folosit sa creditam statul roman deoarece acesta nu are bani si, nu in ultimul rand, cat timp sa mai avem incredere intr-o institutie care ne-a mintit continuu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.