Ce ar trebui să știe antreprenorii care vor să atragă investiții de tip private equity sau venture capital în această perioadă?

18-10-01-10-25-13big_bani_euro.jpg

choenherr și Romanian Business Leaders au organizat recent un eveniment online cu titlul „Fuziuni și achiziții – acum este momentul″. Evenimentul s-a adresat antreprenorilor interesați să atragă investiții de tip private equity (PE) sau venture capital (VC) și a urmărit tendințele actuale în derularea tranzacțiilor în România și în regiune.

Evenimentul a fost moderat de Claudiu Vrînceanu, Project Manager, Scale Out și i-a avut ca invitați pe: Markus Piuk, Partener Schoenherr; Mădălina Neagu, Partener Schoenherr; Bartosz Kwiatkowski, Vicepreședinte Enterprise Investors; Stefan Kalteis, fondator și CEO Kailuana GmbH; Iulian Cîrciumaru, Managing Partner V7 Capital.
Potrivit opiniilor exprimate în timpul evenimentului, acesta este un moment bun pentru a atrage investiții, având în vedere că există interes din partea investitorilor, precum și nivelul ridicat de lichiditate în piață. „Vedem un interes real în piața locală atât din partea investitorilor strategici, cât și a fondurilor PE și VC. Și, pe de altă parte, vedem tot mai mulți antreprenori pregătiți să atragă fonduri de la acești investitori și să se asocieze cu ei.″ – a declarat Claudiu Vrînceanu în deschiderea evenimentului.

Se observă o polarizare a interesului investitorilor asupra unor sectoare care s-au remarcat prin rezistența la șocul anului anterior și inovație. Bartosz Kwiatkowski a menționat, spre exemplu, e-commerce drept un domeniu care a cunoscut o puternică dezvoltare și de care fondul pe care îl reprezintă este interesat în această perioadă.
Dar, indiferent de sector, fondurile PE și VC se uită la o serie de elemente de care antreprenorii ar trebui să fie conștienți atunci când se pregătesc să atragă o investiție. Conform lui Bartosz Kwiatkowski, Enterprise Investors caută „companii care se pot diferenția cumva″. El a adăugat că „echipa de management a companiei este foarte importantă″, iar acest lucru este aplicabil nu doar în cazul conducerii existente, ci „antreprenorii ar trebui să aibă în vedere că, dacă intenționează să își vândă afacerea și să se retragă, e important să pregătească un eșalon secund de management.″

Iulian Cîrciumaru a menționat că V7 Capital e gata să investească în „companii al căror model de afaceri are un element de inovație.″ El a adăugat că fondul este interesat în companii care urmăresc să se extindă la nivel internațional și le-a recomandat antreprenorilor ca, în acest sens, să aibă „un model de afaceri scalabil, care să le permită companiilor lor să abordeze piețe internaționale.″

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.