Ambasada SUA vrea sa aduca experti pentru a incuraja inovatia si antrepenoriatul din Romania

angajatori.jpg

Expertii americani, israelieni sau olandezi ar putea ajuta Romania sa depaseasca trendul descendent inregistrat in inovatie si antrepenoriat, a spus in Cluj-Napoca, Hans Klemm, ambasadorul SUA in Romania.

“Agenda promovarii inovarii si antreprenoriatului are sens, este ceva ce SUA vrea sa promoveze in Romania si in lume, in conditiile in care acestea doua isi aduc o importanta contributie la cresterea economic, dar si la intarirea institutiilor democratice si la o transparenta guvernamentala. (…) Am discutat ce rol poate sa joace Ambasada SUA pentru incurajarea unui ecosistem de inovatie si antreprenoriat in Romania. Este o intrebare importanta, in conditiile in care situatia se datoreaza esecului pietei, iar guvernele trebuie sa ofere solutii si ar trebui ca Guvernul Romaniei sa joace un rol in incurajarea acestui ecosistem. Mi s-a propus sa aducem experti americani, impreuna cu altii din Israel si Olanda, care au expertiza in acest domeniu, si care sa vada ce ar trebui facut in Romania pentru a imbunatati acest mediu, astfel incat sa devina accesibil pentru capital, a imbunatati educatia, reformele, eliminarea regulilor care stau in calea dezvoltarii inovarii si antreprenoriatului”, a spus ambasadorul american.

Hans Klemm a sustinut ca este nevoie de pachet de solutii pentru ca Romania sa iasa din situatia in care se afla si ajunga in randul statelor ale caror economii sprijina, stimuleaza si recompenseaza inovarea si antreprenoriatul.
Hans Klemm a precizat ca, la preluarea mandatului, a descoperit ca Ambasada SUA era deja implicata in sprijinirea acestor domenii printr-un program de premiere a antreprenorului lunii.

Andrei Roth, reprezentant al organizatorilor, a declarat la randul sau ca European Innovation Scoreboard 2016 plaseaza Romania pe ultimul loc in UE la capitolul inovare, remarcandu-se un trend descendent in ultimii ani, iar conform Global Innovation Index 2016, Romania se situeaza pe locul 48 in lume in ceea ce priveste inovarea, dupa Republica Moldova.

“De cativa ani se vorbeste de inovare si antreprenoriat, astfel incat ai crede ca suntem intr-o racheta care zboara in stratosfera. In 2008, cand Romania era la 50% din media europeana pe inovatie, in 2015 suntem la 34%. Capital avem, capital uman avem, initiativa avem, si unde cred ca avem o lipsa este faptul ca Romania are o lipsa de viziune clara, coerenta si pe termen lung”, a spus Roth.

Acesta sustine ca in urma conferintelor Innoteque, care s-au desfasurat la Bucuresti si Cluj-Napoca, vor fi generate recomandari de politici publice clare si concrete, care sa ajute Romania sa iasa din curba descendenta pe care se afla.

“Vor fi identificate masuri concrete pe care le vom pune intr-o recomandare, intr-un document care va fi trimis Guvernului, autoritatilor locale sau centrale ca sa poata fi implementate. Una ar fi identificarea unor masuri de finantare ale Guvernului, nu mergand pe un model bancar, de capital, ci pe unul care priveste cercetarea si inovarea, unde este greu sa mizezi pe capital privat”, a subliniat Andrei Roth.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, si ambasadorul Israelului, Tamar Samash, participa la conferinta internationala Innoteque cu titlul “Cum poate Romania, aflata pe ultimul loc din UE la capitolul inovare, sa inregistreze rezultate mai bune?”, organizata la Cluj-Napoca de ImpactHub si compania de IT, Recognos, cu sprijinul Guvernului Romaniei.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.