Portul Sulina se afla in primele patru investitii pentru anul 2018 ale Ministerului Turismului si se va realiza in perimetrul gestionat de Administratia Zonei Libere (AZL), institutie subordonata Consiliului Judetean Tulcea.
“Printre cele patru investitii prioritare finantate din bugetul national prin Ministerul Turismului se afla Portul Sulina. Ne referim la o investitie pe o suprafata de 170 de hectare care va cuprinde un port de agrement pentru ambarcatiunile de agrement, precum si o infrastructura de turism”, a declarat presedintele CJ, Horia Teodorescu.
El a mentionat ca suprafata pe care se va realiza investitia nu este actualul Port Sulina, ci zona administrata de AZL si a subliniat necesitatea realizarii unei investitii majore in domeniul turistic in orasul Sulina, in contextul in care pentru realizarea unui asemenea obiectiv nu s-au identificat surse de finantare europene. “Faptul ca este in primele patru investitii ale Romaniei denota ca Delta Dunarii si dezvoltarea acestei zone constituie un interes national. Sulina are nevoie de o investitie majora”, a mai spus Teodorescu.
AZL, potrivit sursei, va gestiona patrimoniul viitoarei investitii, Portul Tulcea, trecut recent din administrarea companiei galatene Administratia Porturilor Dunarii Maritime in cea a CJ, precum si alte active administrate de Consiliu. “Avem acum salarii neachitate, din cauza problemelor create de debitele istorice de circa 4 milioane de lei. Vom da active in administrarea AZL Sulina pentru a se redresa financiar. AZL trebuie sa redevina o unitate profitabila. Din pacate, managementul de-a lungul istoriei nu a fost cel mai fericit”, a mai spus presedintele Teodorescu.
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a enumerat – intr-un interviu recent – Portul turistic Sulina printre investitiile estimate a incepe anul viitor. “La pozitiile 2 si 3 din Masterplanul de investitii, la prioritati nationale, avem Portul Diamant, care este la granita dintre Municipiul Constanta si statiunea Mamaia, exact in zona caminelor studentesti. Mai este Portul turistic de la Sulina, dar aici depinde de administratia publica locala Constanta, respectiv Consiliul Judetean Tulcea, ca sa-si faca treaba, in asa fel incat sa vina cu documenta?iile tehnico-economice, sa le bugetam si sa dam drumul la investitii”, a afirmat ministrul Dobre.
AZL administreaza o suprafata de 175,5117 de hectare, inclusa in intravilanul orasului Sulina, compusa din doua perimetre, amplasate atat in zona orasului, cat si in jurul bazinului maritim de tranzit, cei interesati putand concesiona sau inchiria terenuri si constructii.
Infiintata prin HG 156/1993, preluand patrimoniul intreprinderii de Comert Exterior ‘Administratia Portului Liber Sulina’, prima de acest tip din lagarul comunist, AZL Sulina functioneaza cu statut de regie autonoma si este urmasa primului port liber din aceasta zona recunoscut prin tratate internationale. Dupa caderea regimului comunist, regia a fost in subordinea Ministerului Transporturilor pana in anul 2009, atunci cand a trecut sub autoritatea CJ.
Sursa: Administratie.ro