Petre Daea: Piata funciara privind terenurile agricole s-a agitat in cateva judete

imageResize.jpg

Piata funciara privind terenurile agricole “s-a agitat”, potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, care a precizat joi, la Curtici, ca exista zeci de mii de solicitari privind tranzactii cu acest tip de terenuri, in zonele fertile ale tarii.

“S-au accelerat vanzarile si cumpararile de teren. Piata funciara s-a agitat in cateva judete, in mod deosebit in judetele din partea de vest a tarii, Timisul, Aradul, in partea de sud a tarii, zonele unde fertilitatea solului este mai ridicata. Evident, interesul este mai puternic aici. Castigurile prin cultivarea terenurilor sunt mai mari si piata capata un anumit dinamism si interesul este sporit. in ultima perioada, am o statistica la mine, au ajuns cateva zeci de mii in anumite zone ale tarii. Am situatia pentru partea de sud a tarii. Saptamanal sunt undeva la 2.000 de solicitari pentru un judet, ceea ce este foarte mult”, a declarat ministrul Agriculturii, aflat in vizita la o ferma agrozootehnica din Curtici.

Acesta a adaugat ca circulatia terenurilor este libera, dar balanta trebuie sa incline spre fermierul roman.

“Evident ca circulatia terenurilor este libera, dar restrictii trebuie sa fie, astfel incat echilibrul acesta intre interesul nostru si al altora sa-l ducem in favoarea fermierului roman, a tanarului fermier, pentru ca nu o sa putem maine sa inlocuim fermierii romanii decat cu tinerii fermieri romani, dar nu poti sa fii fermier daca nu ai pamant. (…) Balanta trebuie sa incline tot timpul, repet, tot timpul spre interesul national, tot timpul spre fermierul roman, spre fermierul roman”, a adaugat sursa citata.

Petre Daea a facut aceste declaratii in contextul in care presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, aflat si el la ferma din Curtici, precizase anterior ca este in lucru un proiect de lege privind tranzactionarea terenurilor agricole.

“Trebuie sa incercam sa stopam ceea ce se intampla in domeniul vanzarii de terenuri agricole in Romania. Este o lege care este pacalita, nu se respecta criteriile de acolo si, respectand cerintele Uniunii Europene, vom intra cu un proiect de lege foarte repede, in Parlament, prin care sa ajutam in primul rand romanii sa cumpere terenuri, sa ajutam tinerii romani sa cumpere terenuri, pentru ca ceea ce se intampla acum nu e in regula”, a precizat Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa desfasurata la Combinatul Agroindustrial Curtici.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.