Analiza fondurilor europene în 6 luni de zile

grafic-calculator-publimedia-shutterstock.jpg

Grafic financiar

  • 37 de acte normative emise în 6 luni de zile și alte 6 inițiative legislative aflate în diverse stadii de aprobare. 12 acte normative numai în ultimele 2 ședințe de Guvern
  • 13 apeluri de proiecte care cumulează peste 800 de milioane de euro
  • 7 reuniuni, 17 videoconferințe și o vizită la Bruxelles la nivel de ministru cu reprezentanții DG REGIO, BEI-JASPERS și REPR RO pentru negocierea perioadei de programare 2021-2027
  • O vizită la Bruxelles la nivel de ministru cu reprezentanții DG REGIO, BEI-JASPERS și REPR RO
  • 1,16 miliarde euro pentru sprijinirea sistemului sanitar și 1 miliard pentru relansarea economiei românești în contextul pandemiei, reglementate printr-un pachet de 20 de măsuri
  • România a obținut 4,5 miliarde de euro dedicate sănătății și 1 miliard de euro dedicat combaterii sărăciei, conform negocierilor cu Comisia Europeană pentru exercițiul financiar 2021-2017

Ministerul Fondurilor Europene a făcut o sinteză a activității în cele 6 luni de la preluarea mandatului de către ministrul Marcel Boloș, în contextul în care obiectivele deja asumate de România au trebuit respectate în contextul pandemiei fără a afecta gradul de absorbție, au fost renegociate și realocate sume importante neprevăzute inițial pentru sprijinirea sănătății și economiei, totul suprapunându-se cu negocierile deloc simple purtate cu Comisia Europeană în timp ce fiecare țară încearcă să capitalizeze în actualul context socio-economic.

„Este cu siguranță unul din cele mai grele mandate ale unui ministru la cârma fondurilor europene din cele 12 de până acum în nici 8 ani de zile”, a spus Marcel Boloș. „Un mandat plin de neprevăzut, sub semnul instabilității politice – am participat la 4 audieri în comisiile Parlamentare, al constrângerilor cauzate de coronavirus, și al presiunii economice postpandemice. Am început în noiembrie spunând că banii europeni trebuie investiți, nu cheltuiți. Am continuat spunând că banii europeni salvează vieți, iar astăzi afirm cu tărie că banii europeni sunt pentru o economie sănătoasă.”

Dacă măsurile actuale pentru sprijinirea sistemului medical sunt deja cunoscute, măsurile aflate în curs de implementare pentru sprijinirea cu 18 milioane de euro a celor 100.000 de persoane defavorizate sau aflate în izolare, precum și cele 30 de milioane de euro alocate asistenților sociali care au grijă de bătrânii cu pensii minime vor deveni vizibile în săptămânile ce urmează. În funcție de măsurile de relaxare socială luate de autorități, vor fi lansate noi apeluri dedicate studenților antreprenori, creării de locuri de muncă pentru românii întorși din diaspora sau intrați în șomaj, dar și digitalizării economiei. În total, apelurile lansate în cele 6 luni cumulează 800 de milioane de euro.

De asemenea, consultările cu mediul de afaceri au dus la o serie de soluții pentru relansarea eficientă a economiei românești ce va fi sprijinită cu 1 miliard de euro realocați din alte programe. Pachetul de măsuri așteptate de toți românii se află în fază avansată de negociere cu Comisia Europeană înainte de a fi adoptate în Guvern.

În tot acest timp, România a purtat și negocierile privind alocările financiare pentru 2021-2027 în urma cărora primise aproximativ 31 de miliarde de euro înainte de începerea pandemiei. Pe baza lecțiilor învățate în primele două perioade de programare, Guvernul a aprobat sprijinirea investițiilor în domenii precum digitalizare, transport, sănătate, combaterea sărăciei și alte patru teme strategice. Măsurile integrate vor fi prezentate în detaliu în perioada imediat următoare, marcând o premieră în modul de absorbție a banilor europeni prin posibilitatea începerii unora dintre programele operaționale chiar de la începutul exercițiului financiar.

Utilizarea eficientă a fondurilor europene alocate în următorii 7 ani urmărește ca România să aibă o politică a sănătății finanțată coerent din cei 4,5 miliarde alocați acestui domeniu și chiar să fie pregătită să răspundă proactiv potențialelor viitoare riscuri. De asemenea, cercetare va fi revigorată prin 6 inițiative de mândrie națională care au în vedere valorificarea comercială a acestui domeniu. Serviciile publice și conectivitatea orașelor, alături de promovarea investițiilor ecologice sunt domeniile care oferă o imagine de ansamblu completă a strategiei construite de Ministerul Fondurilor Europene pentru exercițiul financiar 2021-2027.

„Este un efort de echipă alături de aparatul tehnic al ministerului care a înțeles că trăim vremuri speciale și că interesul cetățeanului care beneficiază de banii europeni este mai important decât interesele de moment. În același timp, nefiind membru de partid, apreciez susținerea publică pe care am primit-o din partea Guvernului și a Președinției care au dat dovadă de flexibilitate maximă și de încredere în politica propusă pentru gestionarea banilor europeni”, a afirmat ministrul Marcel Boloș cu ocazia trecerii în revistă a activității la 6 luni de mandat. „Așa cum spunea Robert Schuman pe 9 mai 1950, Europa nu se construiește dintr-o dată, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând solidaritate. Aceasta este cea mai mare bucurie a mea, ca ministru, să văd solidaritatea cu care colegi din aparatul propriu și din alte ministere, împreună cu asociații profesionale și cu mediul de afaceri construim zilnic câte ceva, în ciuda contextului social nefavorabil. Așa am ajuns la 31 de acte normative aprobate în 6 luni de zile și alte 13 inițiative aflate în curs de aprobare, prin care concretizăm modul în care banii europeni sunt puși în folosul românilor”.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.