Analiza gradului de dezvoltare/saracie al regiunilor Romaniei

analiza.jpg

codrinpaveliucPentru a se putea realiza o dezvoltare “cu cap” a spatiului rural romanesc, este necesara cunoasterea gradului actual de dezvoltare a acestuia. In Raportul National al Dezvoltarii Umane, 2003-2005. Guvernare locala si Dezvoltare umana, PNUD Romania, gasim indicele DEVSAT care ne permite o analiza a nivelului de dezvoltare a satelor romanesti. Vom vedea in continuare gradul de dezvoltare/saracie al diferitelor zone din Romania.

Nivel regional

Saracia comunitara rurala atinge cel mai ridicat nivel in estul Moldovei pe banda Botosani-Iasi-Vaslui. Cea de-a doua arie de concentrare a satelor sarace se afla in sudul Olteniei. Nucleul estic de saracie Botosani-Iasi-Vaslui se continua pe axa nord-sud prin judetele sudice ale Moldovei Bacau-Vrancea si, in nordul Munteniei, la nivel de Buzau. Judetele cu nivel maxim de dezvoltare sociala rurala sunt situate in sud-estul Transilvaniei (Brasov, Sibiu si Harghita), in vestul tarii, in gruparea Arad-Timis si in imediata apropiere a Bucurestilor, la nivel de Ilfov.


Nivel comunal

Reprezentarea cartografica a saraciei la nivel de comuna evidentiaza faptul ca, exceptand Moldova estica, marcata de saracie compacta la nivel de judet, in restul tarii saracia rurala se manifesta pe arii subjudetene (Figura). Comunele sarace din insulele de saracie se afla situate, majoritar, la marginea judetelor, departe de marile axe de circulatie rutiera. Constatarea este in linie cu ideea geografilor care sustin ca “drumul face viata sociala”. Drumurile de rang european trec de obicei prin centrele judetene iar acestea, la randul lor se afla situate, preponderent, in centrul judetului. In consecinta, satele de la margine de judet ajung frecvent sa fie departe si de drumurile modernizate si de marile orase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.