Analiză: Trei probleme majore ale legii care dă partidelor „munți de bani”

analiza-piata.jpg

La cinci ani după aplicarea noii legi privind finanțarea partidelor, politicienii au alterat ideea originală. În sprijinul transferului de bani publici de la buget către vistieria de partid s-a avut în vedere dispariția banilor negri din campanii, o transparență ridicată și un control riguros.

Marile partide au devenit din ce în ce mai bogate și mai puțin transparente. Aceasta ar fi o primă concluzie după aplicarea legii finanțării partidelor. O a doua concluzie este legată de faptul că au dispărut banii negri sau s-a discutat mai puțin despre ei, dar au apărut neregulile financiare.

Un exemplu elocvent îl reprezintă condamnarea la cinci ani de închisoare primită de fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, pentru delapidare și folosirea în alte scopuri a subvenției.

O a treia concluzie este că transparența rămâne o mare problemă, iar relația între partide și mass-media ridică mari semne de întrebare din cauza distorsionării regulilor democratice.

Finanțarea partidelor a reprezentat mereu o posibilă sursă de corupție, iar fenomenul s-a dorit a fi diminuat prin apariția noii legi din 2015. „Banii negri”, despre care s-a discutat intens până la schimbarea legislativă, au fost un fenomen real.

Sume care nu treceau prin contabilitatea partidelor sau a firmelor ajungeau în mass-media sau în alte domenii conexe vieții politice. Faptele ilegale au fost dovedite în instanță, unde mai multe personaje au fost condamnate pentru modul în care au gestionat banii la partid.

Citeste articolul integral aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top