ANCPI: Peste 81 milioane lei pentru finantarea lucrarilor de inregistrare sistematica a imobilelor apartinand domeniului public si /sau privat al statului

bani-ue.jpg

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a aprobat finantarea, din veniturile proprii, a lucrarilor de inregistrare sistematica a imobilelor apartinand domeniului public si /sau privat al statului pentru trei institutii.

Suma totala alocata de ANCPI pentru inregistrarea acestor imobile este de peste 81 de milioane de lei.

Lucrarile de inregistrare sistematica a imobilelor se vor derula astfel:

  • pe o suprafata de 203.332,63 de hectare, apartinand Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), valoarea finantarii – 30.819.126,73 de lei cu TVA;
  • pe o suprafata de 315.432,92 de hectare, apartinand Agentiei Domeniilor Statului (ADS) – valoarea finantarii, 47.314.938 de lei;
  • pe o suprafata de 19.103,33 de hectare, apartinand Academiei de stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti” (ASAS), valoarea finantarii – 2.895.491,73 de lei cu TVA.

Sumele vor fi decontate de ANCPI dupa receptia lucrarilor iar contractele de finantare sunt multianuale.

Inregistrarea sistematica a imobilelor apartinand domeniului public si /sau privat al statului se face in baza Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996, modificata prin Legea nr.185/2018 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 31/2018 privind modificarea si completarea Legii cadastrului. Astfel, ANCPI finanteaza, in cadrul Programului national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF) si lucrarile de inregistrare sistematica ce vor fi initiate de administratorii bunurilor din domeniul public si/sau privat al statului.

De asemenea, procedurile de alocare si decontare a sumelor pentru lucrarile de inregistrare sistematica pentru imobilele apartinand domeniului public si /sau privat al statului sunt prevazute in Ordinul comun al directorului general al ANCPI si al ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale precum si in Ordinul comun al directorului general al ANCPI si al ministrului Mediului.

Obiectivul principal al PNCCF este inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor (terenuri, cladiri si apartamente) din Romania in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar si din fonduri europene obtinute prin Programul Operational Regional, in cuantum de peste 300 de milioane de euro. in cadrul acestui program, o alta sursa de finantare poate fi bugetul local al primariilor.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.