Parteneriate pentru orase sustenabile – cerere de propuneri de proiecte 2018 EuropeAid pentru autoritatile locale

por-ghid-finantare.jpg

Comisia Europeana, prin intermediul Directiei generale pentru cooperare internationala si dezvoltare, a lansat cererea de propuneri de proiecte „Autoritati locale: parteneriate pentru orase sustenabile”.

Status: Inactiv
Depunere: 6 decembrie 2018
Buget: 53.151.603 euro

Context general

Importanta autoritatilor locale urbane atat in procesele de dezvoltare, cat si in abordarea provocarilor urbane este recunoscuta in mod clar in angajamentele recente ale politicii internationale si ale UE. Agenda 2030 include obiectivul 11 privind dezvoltarea sustenabila, care urmareste „sa faca orasele incluzive, sigure, rezistente si durabile”. Multe alte obiective de dezvoltare durabila au dimensiuni urbane puternice. Noua Agenda Urbana din 2016 reia toate principiile de baza pentru dezvoltarea urbana durabila cuprinse in aceste angajamente. in plus, Acordul de la Paris si Agenda globala de actiune privind schimbarile climatice recunosc rolul esential al oraselor si actorilor locali de a contribui la atingerea obiectivelor pe termen lung.

Urbanizarea rapida inseamna ca provocarile globale, cum ar fi eradicarea saraciei, poluarea, securitatea apei, schimbarile climatice, conflictele, deplasarile fortate si migratia, trebuie abordate in zonele urbane. Urbanizarea rapida este, de asemenea, un factor care contribuie la apropierea si amestecarea diferitelor culturi si la valorificarea schimbului de cunostinte, elemente care promoveaza inovatia. Dezvoltarea urbana bine gestionata poate oferi astfel solutii inovatoare provocarilor globale, transformandu-le in oportunitati de dezvoltare sustenabila.

La nivel subnational, autoritatile locale, institutiile deconcentrate ale autoritatilor guvernamentale sau alte institutii ale autoritatilor municipale si districtuale joaca un rol important in abordarea acestor provocari urbane, in special ca frontiere ale crizelor si situatiilor de urgenta. Provocarile identificate includ necesitatea de a consolida autoritatile locale in activitatea lor de guvernare si de a-si imbunatati capacitatea in functiile esentiale ale planificarii urbane, gestionarii terenurilor, rezilientei climatice, tranzitiei spre emisii reduse de carbon si finantelor publice.

Obiective

Obiectivul global al prezentei cereri de propuneri este de a promova dezvoltarea urbana integrata prin parteneriate construite intre autoritatile locale ale statelor membre ale UE si ale tarilor partenere, in conformitate cu Agenda 2030 privind dezvoltarea sustenabila.

Parteneriatele vor sprijini autoritatile locale din tarile partenere pentru a aborda dezvoltarea urbana durabila prin consolidarea capacitatilor si furnizarea de servicii. in centrul acestei abordari se afla si schimburile colegiale ale autoritatilor locale (peer-to-peer). Actiunile ar putea sprijini construirea de noi parteneriate sau ar putea contribui la extinderea parteneriatelor de durata si a relatiilor de cooperare.

Obiectivele specifice ale acestei cereri de propuneri sunt:

1) Consolidarea guvernantei urbane,
2) Asigurarea incluziunii sociale a oraselor,
3) imbunatatirea rezistentei si ecologizarii oraselor,
4) imbunatatirea prosperitatii si a inovarii in orase.

Solicitanti eligibili

Pot solicita cofinantare administratii locale (LA) si asociatii ale autoritatilor locale (ALA), inclusiv retelele urbane
constituite in conformitate cu legislatia in vigoare a tarii.

Data de depunere

6 decembrie 2018 (orele 17:00 la Bruxelles) doar o nota succinta

Buget

53.151.603 euro intre 50% si 95% cofinantare

Informatii suplimentare

  • Proiectele se implementeaza pe o perioada de minimum 24 si
    maximum 60 de luni.
  • Propunerile trebuie redactate in oricare dintre limbile urmatoare: engleza, franceza, spaniola sau portugheza.
  • Orice subventie solicitata in cadrul prezentei cereri de
    propuneri trebuie sa se incadreze intre urmatoarele sume minime si maxime:

• suma minima: 2.000.000€,
• suma maxima: 5.000.000€.

  • Depunerea aplicatiei online prin PROSPECT este obligatorie ,pentru aceasta cerere de propuneri (a se vedea sectiunea 2.2.2 din ghidul beneficiarului). in PROSPECT toate datele si orele sunt exprimate in ora Bruxellesului. Solicitantii ar trebui sa retina, de asemenea, ca sprijinul IT este deschis de luni pana vineri intre orele 08:30 si 18:30 ora Bruxellesului (cu exceptia sarbatorilor legale). Pentru a aplica la aceasta cerere de propuneri, organizatiile trebuie sa se inregistreze in PADOR.
  • in prima faza, numai notele de concept (Partea A a fisei
    aplicatiei) trebuie sa fie depuse spre evaluare. Solicitantii care au fost selectati vor fi invitati sa depuna aplicatia integrala.
  • O zi de informare va fi organizata pe 7 noiembrie la sediul Infopoint al Serviciului de Cooperare Externa de la Bruxelles, detalii in ghid.

Institutie responsabila:

Comisia Europeana
DEVCO – Directia generala Cooperare Internationala si Dezvoltare
Unitatea B6 – Finante si Contracte
Bruxelles

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top