Andreea Paul (INACO): Absorbtia efectiva a banilor europeni in Romania pe acest ciclu financiar se ridica la peste 12%

andreea-paul-inaco-orice-modificare-a-fiscalitatii-facuta-pe-genunchi-este-o-eroare-18581056.jpg

Absorbtia efectiva a banilor europeni in Romania pe acest ciclu financiar se ridica la peste 12 procente, tara noastra fiind pe locul 19 in Uniune din acest punct de vedere, a declarat, luni, Andreea Paul, presedintele Asociatiei pentru Competitivitate (INACO), in cadrul unei conferinte.

“Absorbtia efectiva a banilor europeni in Romania pe acest ciclu financiar se ridica la peste 12 procente. Aici intra si prefinantarile initiale si rambursarile efective si platile intermediare. Acestea sunt fluxurile financiare care au intrat in Romania pe acest ciclu multianual 2014- 2020. Dar din nou suntem sub media europeana, insa nu mai suntem pe ultimul loc in Europa, ci suntem pe locul 19. Avansam in bine dar anevoios”, a spus Andreea Paul, la conferinta “Fondurile europene, absorbtia, si impulsul necesar. Cum conectam Romania in anul centenar”.

Acesta a precizat ca rata de absorbtie efectiva a fondurilor europene aferente perioadei 2007 – 2013 a fost de 90,4%, fiind cea mai slaba performanta din Uniunea Europeana. Trei state membre au reusit o absorbtie de 100%: Grecia, Luxemburg si Danemarca. Media absorbtiei la nivelul Uniunii Europene a fost de 96%.

Andreea Paul a precizat ca rata de absorbtie efectiva de peste 12% vine cu prioritate din Fondul European de Garantare Agricola, unde absorbtia este mai fluida si se merge mult pe plati directe, 35% pe acest ciclu multianual. Pe fondurile europene structurale si de investitii abia suntem la 10%. Pe cele 7 programe operationale rambursarile efective sunt sub 5%.

Conform acesteia, pe Program Operational Capital Uman rambursarea este de 0%, iar pe Programul Operational Regional rata de absorbtie este de 0,37%.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.