Angajari in MP

Vrei un job platit decent?

EPSO (Oficiul European pentru Selectia Personalului) lanseaza in martie 2012 competitia anuala pentru aproximativ 300 de posturi de administrator, cu salarii ce depasesc 4.000 de euro pe luna.

Inca de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, posturile de functionar public intr-una din institutiile UE au devenit rapid o atractie pentru romanii care voiau un loc de munca in afara tarii. Iar salariile cuprinse intre 2.500 si 17.000 de euro pe luna au facut si mai atragatoare anunturile de angajare, pentru care lista de candidati depaseste mii de persoane. Cu toate acestea, la Comisia Europeana, de exemplu, lucreaza doar 620 de romani, din peste 25.000 de angajati. Cauza? Etapele selectiei sunt multe si dificile, iar procesul depaseste uneori si 9 luni.

Participarea la aceste competitii europene presupune inscrierea candidatilor pe site-ul oficial EPSO pentru a putea trece etapa de preselectie. Etapa de preselectie, numita Computer Based Test contine teste de rationament verbal, rationament abstract, rationament numeric si gandire situationala. „Pentru depasirea cu succes a acestor competitii EPSO pregatirea este esentiala”, se explica in comunicat.

Potrivit buletinului statistic european din decembrie, anul trecut lucrau la Comisia Europeana 620 de romani, ceea ce reprezinta 2,5% din totalui angajatilor CE.

Dintre acestia, majoritatea – 483, sunt femei. Pozitia cea mai inalta ocupata de cinci dintre romanii care lucreaza la CE este aceea de angajat in administratie gradul 14, ceea ce se traduce printr-un salariu care depaseste 14.000 de euro. Pentru aceasta pozitie, insa, trebuie sa ai cel putin zece ani de experienta.
 Majoritatea romanilor angajati la Comisie sunt, insa, la inceput de cariera, asistenti sau functionari publici in administratie, cu salarii cuprinse intre 2.500 si peste 4.000 de euro.

Printre posturile disponibile gasim si cele dedicate Managementului de Proiect, la urmatoarele institutii:

The European Environment Agency

Contract Agent
Project Manager – Events and networking
Ref.: EEA/CA/2011/12
Grade: FG IV
Deadline for applications: 23 January 2012
Location: Copenhagen, Denmark

European Agency for Safety and Health at Work

Temporary Agent (M/F)
Project Manager
Ref.: EUOSHA/AD/11/03
Grade: AD 6
Deadline for applications: 29 February 2012 (23:00 CET)
Location: Bilbao, Spain

The European Maritime Safety Agency

Temporary Agent (M/F)
Project Officer for Marine Accident Investigation
Ref.: EMSA/AD/2012/01
Grade: AD 7
Deadline for applications: 10 February 2012
Location: Lisbon, Portugal

Temporary Agent (M/F)
Project Officer for Training and Cooperation
Ref.: EMSA/AD/2012/02
Grade: AD 5
Deadline for applications: 10 February 2012
Location: Lisbon, Portugal

Seconded National Expert (M/F)
Project officer for Port State Control
Ref.: EMSA/SNE/2012/01
Deadline for applications: 10 February 2012
Location: Lisbon, Portugal

Fusion for Energy

Temporary Agent (M/F)
Project Control Group Leader
Grade: AD 9
Ref.: F4E/TA/AD9/2011/0151
Deadline for applications: 25 January 2012
Location: Barcelona, Spain

Ce trebuie sa faci ca sa te angajezi intr-o institutie europeana?
In primul rand, trebuie sa-ti faci un cont pe site-ul oficial de recrutare al Uniunii Europene – EPSO (European Personnel Selection Office) si sa urmaresti competitiile pe care institutiile europene le desfasoara de-a lungul anului.
EPSO ofera o gama larga de oportunitati de cariera pentru absolventii de studii universitare in domenii precum administratie, drept, finante, audit, economie, comunicare, stiinte sociale sau stiinte exacte.
In general, EPSO organizeaza competitii pentru administratie publica europeana, comunicare si drept, in lunile martie-aprilie, pentru lingvisti si traducatori, in iunie-iulie, si pentru asitenti, in noiembrie-decembrie.
Pe posturile de asistenti se pot angaja si persoane fara studii superioare, motiv pentru care concurenta este foarte mare, dar recrutarea se face in functie de vechimea pe un post similar, nu mai putin de trei ani.
Domeniile in care poti sa te angajezi sunt administratie (AD) si asistenti (AST), iar salariile variaza in functie de grade, care se obtin in functie de vechime.
Venitul lunar se compune din salariul de baza, la care se adauga o serie de alocatii.
De exemplu, salariul de baza pentru un asistent cu gradul 1 (AST 1) porneste de la 2.556 euro, in timp ce un asistent cu gradul 3 (AST 3) castiga 3.273 de euro. Salariul de baza al unui administrator de gradul 5 (AD 5) incepe de la 4.190 de euro.
Salariul maxim la care poate ajunge un administrator cu gradele 11 sau 12 (AD 11, AD 12), care ocupa, in general, functii de directori, experti sau inspectori, depaseste 17.000 de euro pe luna. Pachetul salarial mai include si un sistem de alocatii suplimentare – alocatia pentru locuinta, alocatia pentru copiii aflati in intretinere, alocatia scolara, indemnizatia de expatriere, alocatia anuala de calatorie in tara de origine, precum si alte prestatii.

Surse: EPSO , incont.ro,
Ionel Timisan

Ionel Timisan

Nascut in 1987, Ionel Timisan se descrie ca fiiind atent, meticulos, deschis spre nou si cu multa rabdare. Este absolvent al specializarii de “Inginerie Economica in domeniul Mecanic”, cu experienta profesionala in domeniul comertului, asigurari si IT dar si un obisnuit al activitatilor de voluntariat organizate in comunitatea locala. Debutand la varsta de 18 ani si fiind la inceput de evolutie profesionala, abordeaza activitatile desfasurate intr-o maniera tanara si cu un aer modern, participand activ la obiectivele intreprinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top