Incepand cu 1 decembrie 2018, firmele din România ar putea fi obligate sa acorde angajatilor cel putin salariul minim pe economie in mod diferentiat – la un nivel superior angajatilor cu studii superioare si celor care au o anumita vechime in munca. Angajatorii din IMM-uri sunt de parere ca aceasta schimbare i-ar afecta pe participantii la programul StartUp Nation, iar unele startup-uri românesti ar putea disparea de pe piata. Mai exact, antreprenorii sustin ca 90% din joburile create prin StartUp Nation au salariul minim, iar cresterea acestuia ar putea afecta direct aceste startup-uri.
„52% dintre intreprinzatori au spus ca vor avea probleme (…) Gânditi-va la programul StartUp Nation, program fanion. Ganditi-va ca acesti mii de intreprinzatori au creat minim câte doua locuri de munca.
Bineinteles ca peste 90% dintre acestea au fost create cu salariu minim pe economie. Nu afectezi in mod direct acel plan de afaceri? (…)
De altfel, prin acest lucru vulnerabilizezi startup-urile. ii faci vulnerabili pe cei care creaza 1-2 locuri de munca. Vulnerabilizezi locurile de munca care sunt part-time. De fapt, lovesti in cei care sunt cei mai vulnerabili in economie”, sustine Florin Jianu, seful Consiliul National pentru intreprinderile Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).
Peste jumatate dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de Consiliul IMM-urilor spun ca ar putea face concedieri dupa cresterea salariului minim pe economie incepand cu 1 decembrie 2018, de la 1.900 lei la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei.
La intrebarea: “Cresterea salariului minim pe economie incepand cu 1 decembrie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariati din intreprinderea dvs?”, 52,20% din respondenti evidentiaza riscul necesitatii unor concedieri.
Mai multe detalii aici